Tarta z pomidorkami koktajlowymi i feta

17:58

Pyszna, szybka tarta, idealna na letnie dni. Prosta i niezwykle smakowita, a czarnuszka dodatkowo wzbogaca smak. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Polecam!
 


Ciasto:
150 g zimnego masła
300 g mąki
1 jajko lub śmietana
sól
oregano i bazylia 

Masło kroimy w drobną kostkę i szybko zagniatamy razem z mąką, solą i przyprawami. Gdy ciasto będzie tworzyło kruszonkę, dodajemy jajko i formujemy kulę. Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty natłuszczamy masłem i wykładamy na dno i boki ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190ºC, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15 minut, aż będzie złociste. 

Nadzienie:
500 g pomidorków koktajlowych
100 g greckiej fety
czerwona papryka
oliwa z oliwek 
czarnuszka
oregano i bazylia

Pomidorki przekroić na połówki, paprykę w paski. Wyłożyć na podpieczony spód tarty i posypać pokruszoną fetą. Całość skropić obficie oliwą i posypać przyprawami. Zapiekać w piekarniku w 190 ºC około 45 minut.

Smacznego!



You Might Also Like

0 komentarze