Tarta z pomidorkami koktajlowymi i feta
17:58
Pyszna, szybka tarta, idealna na letnie dni. Prosta i niezwykle smakowita, a czarnuszka dodatkowo wzbogaca smak. Dobra zarówno na ciepło i na zimno. Polecam!
Ciasto:
150 g zimnego masła
300 g mąki
1 jajko lub śmietana
sól
oregano i bazylia
Masło kroimy w drobną kostkę i szybko zagniatamy razem z mąką, solą i przyprawami.
Gdy ciasto będzie tworzyło kruszonkę, dodajemy jajko i formujemy
kulę. Ciasto wstawiamy na pół godziny do lodówki. Formę do tarty natłuszczamy
masłem i wykładamy na dno i boki ciasto. Piekarnik nagrzewamy do
190ºC, nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do piekarnika na około 15
minut, aż będzie złociste.
Nadzienie:
500 g pomidorków koktajlowych
100 g greckiej fety
czerwona papryka
oliwa z oliwek
czarnuszka
oregano i bazylia
Pomidorki przekroić na połówki, paprykę w paski. Wyłożyć na podpieczony spód tarty i posypać pokruszoną fetą. Całość skropić obficie oliwą i posypać przyprawami. Zapiekać w piekarniku w 190 ºC około 45 minut.
Smacznego!
0 komentarze