Makowiec
11:39
Muszę przyznać, że to obłędny makowiec, choć niektórzy się dziwią, że nie ma w nim ciasta, to dla mnie jest fantastyczny. Długo szukałam dobrego przepisu i po kilku próbach trafiłam tutaj. Makowiec nie zawiera cukru (zastąpiłam ksylitolem), mąki, jajek, drożdży ani mleka. Jest za to dużo maku i orzechów :)
Składniki:
400 g zmielonego maku
200 g wody
200 g mleka roślinnego, ja użyłam migdałowego
1 jabłko, pokrojone na ćwiartki, bez pestek
1/3 szklanki oleju roślinnego delikatnego w smaku
3 łyżki zmielonego złocistego siemienia lnianego
3/4 szklanki ksylitolu
1 szklanka orzechów, ja dałam migdały, włoskie i nerkowce
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni (góra-dół).
Siekamy lub rozdrabniamy w blenderze orzechy.
Zalewamy mak wodą i mlekiem. Gotujemy kilka minut ciągle mieszając.
Dodajemy ksylitol, jabłko, olej, orzechy i siemię lniane. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez kilka minut.
Przekładamy gotową masę na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia ok. 24 cm i pieczemy ok 30-40 min./ 180 st. Studzimy i do stołu:)
3 komentarze
świetny makowiec! a przy tym jaki zdrowy!
OdpowiedzUsuńTo taka sama masa makowa, czyli w sumie to, co najlepsze :)
OdpowiedzUsuńCiasto dla mojego taty, bardzo uwielbia mak :)
OdpowiedzUsuńA tak poza tym ciasto to jest bardzo zdrowe, patrząc po składnikach :)