Szarlotka kruszonkowa
16:39
Ciasto dla leniwej/zapracowanej/początkującej* kucharki. A przede wszystkim dla tych, którzy tak jak my, uwielbiają kruszonkę. Samo przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż kwadrans, potem pieczenie i pozostaje już tylko rozkoszować się smakiem. Szarlotka jest naprawdę pyszna i krucha, zarówno wierzch jak i spód ciasta. Przepis Komarki.
*właściwe zaznaczyć
Składniki:
- 1 kostka masła (200 g),
- 1,5 szklanki mąki krupczatki,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 2/3 szklanki cukru pudru,
- szczypta soli,
- ok. 1,5 kg jabłek (im więcej tym lepiej!)
Masło rozetrzeć z mąkami wymieszanymi z cukrem i solą. Nie zagniatać w kulę, tylko opuszkami palców formować grudki. 2/3 kruszonki wysypać na wysmarowaną masłem blachę, lekko ugniatając. Jabłka starkować na grubych oczkach (jeżeli puszczą dużo soku - odcisnąć). Jabłka można wymieszać z cukrem waniliowym i cynamonem, po czym ułożyć na kruszonkowym spodzie. Posypać pozostałą częścią ciasta. Piec około 40-50 min. w temperaturze 200 stopni. Upieczoną szarlotkę można polukrować lub posypać cukrem pudrem i cynamonem.
5 komentarze
ta warstwa kruszonki wręcz prosi się o zjedzenie!
OdpowiedzUsuńCudowna szarlotka i rzeczywiście wygląda na prostą do zrobienia :)
OdpowiedzUsuńhttp://niebieskapistacja.blox.pl/html
Mniamiiii:)
OdpowiedzUsuńile kruszonki! jak dla leniwej kucharki, to znaczy, że ciasto dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPiękna szarlotka! Bardzo lubię takie szarlotki w kruszonką, w szczególności jeszcze ciepłe :)
OdpowiedzUsuń