Rogaliki krucho-drożdżowe
16:53
Pyszne, domowe rogaliki z marmoladą różaną. Krucha skórka i miękkie wewnętrze. Czy może być coś pyszniejszego? Z ciastem bardzo dobrze sie pracuje, nie wymaga długiego wyrabiania, a potem wystarczy wsadzić do lodówki na 2 godziny. To były moje pierwsze samodzielnie zrobione rogaliki i z pewnością nie ostatnie. Przepis z Kwestii Smaku, polecam nie tylko początkującym :)
Składniki, 24 rogaliki:
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 1/2 kostki masła
• 1/4 szklanki ciepłego mleka
• 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do nadziewania: marmolada, wiśnie lub czekolada
Do posypania: cukier puder
Wykonanie:
Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
• 250 g mąki pszennej tortowej
• 1/2 kostki masła
• 1/4 szklanki ciepłego mleka
• 12 g suchych drożdży instant (lub 25 g świeżych)
• 1 jajko
• 2 łyżki cukru pudru
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Do nadziewania: marmolada, wiśnie lub czekolada
Do posypania: cukier puder
Wykonanie:
Miękkie masło rozetrzeć palcami z przesianą mąką. Do kubka z ciepłym mlekiem wsypać szczyptę cukru i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. Jajko ubić z cukrem pudrem, dodać je do mąki z masłem. Wlać drożdże i ekstrakt z wanilii. Ciasto wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i nie będzie się kleiło do ręki. Przełożyć do miski, przykryć folią i wstawić do lodówki na 2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Z ciasta uformować 3 kulki. Rozwałkować na 3 placki, podsypując lekko mąką. Każdy placek pokroić na 8 trójkątów. Na każdym trójkącie w jego szerszej części ułożyć po łyżeczce marmolady lub po 1 wiśni lub też po jednej kosteczce czekolady. Zwijać od szerszego końca formując rogaliki. Układać na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Piec przez 25 minut na złoty kolor. Posypać cukrem pudrem.
9 komentarze
Pieknie wyglądają te rogaliczki:)
OdpowiedzUsuńA jakie dobre były ;D
OdpowiedzUsuńKrucho drożdżowe? To musi być coś... Ja robię francusko-drożdżowe, ale tego też muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńPiękne te Twoje rogaliki. I na pewno wyjątkowo smaczne!
OdpowiedzUsuńPiekne rogaliki - i cudowne zdjecia! Skad ty bierzesz takie cieple swiatlo o tej porze roku?
OdpowiedzUsuńMaggie: zdjecia robie przed poludniem, kiedy swiatlo wpada przez okno w kuchni :)
OdpowiedzUsuńjakie piękne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńa te rogaliki... cudeńka z domowej piekarni.
jakie apetyczne zdjecia, od razu mam chec siegnac reka po takiego pysznego rogalika:)
OdpowiedzUsuńtakie przepisy omijam wieeeelkim łukiem... bo jak się złamię i zrobię takie słodkie rogaliki, to zazwyczaj zjadam wszystkie. Zjadam sama :)
OdpowiedzUsuń