Tarta ze śliwkami
19:15
Kilka prostych składników: kruche ciasto, śliwki, cukier, migdały i powstaje pyszna tarta z węgierkami. Ciasto nie jest pracochłonne i nie wymaga wielu przygotowań, co chyba najbardziej lubię w tartach. Owoce można zastąpić innymi, jabłka też świetnie się sprawdzają. Prawdziwie jesienne smaki :) Przepis znaleziony na forum cincin.
Proporcje są na formę o średnicy 28 cm.
Najpierw przygotowujemy nadzienie:
1 kg śliwek pestkujemy i dzielimy na połówki, śliwki następnie posypujemy
2 płaskimi łyżkami maizeny(skrobia kukurydziana) lub mąki ziemniaczanej
2 łyżkami cukru(można dać go trochę więcej jak śliwki są bardzo kwaśne)
można dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wszystko mieszamy i odstawiamy.
Teraz spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
250 g bardzo zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
szczypta soli
1 białko
1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka
do posypania:
cukier gruboziarnisty
migdały drobno pokruszone lub w płatkach
Teraz ciasto smarujemy białkiem i układamy na nim śliwki-skórką do dołu. Następnie brzegi zawijamy na wierzch i ukladamy swobodnie na nadzieniu - nie ma znaczenia jak będą leżeć,a jeśli się trochę porwą to też nic się nie stanie - można je posklejać byle jak. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy ciasto cukrem oraz migdałami.
Pieczemy 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) - trzeba zwracać uwagę na to czy cukier się nie przypala pod koniec pieczenia,wtedy trzeba ciasto nakryć folią aluminiową ale luźno położoną.
Proporcje są na formę o średnicy 28 cm.
Najpierw przygotowujemy nadzienie:
1 kg śliwek pestkujemy i dzielimy na połówki, śliwki następnie posypujemy
2 płaskimi łyżkami maizeny(skrobia kukurydziana) lub mąki ziemniaczanej
2 łyżkami cukru(można dać go trochę więcej jak śliwki są bardzo kwaśne)
można dodać 1 łyżeczkę cukru wanilinowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
Wszystko mieszamy i odstawiamy.
Teraz spód:
1,5 szklanki mąki pszennej
1,5 szklanki krupczatki
3/4 szklanki cukru pudru
250 g bardzo zimnego masła pokrojonego na małe kawałki
szczypta soli
1 białko
1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka
do posypania:
cukier gruboziarnisty
migdały drobno pokruszone lub w płatkach
Przesiane mąki,cukier puder i sól rozcieramy szybko z masłem (można to zrobić w malakserze) i zagniatamy w kulę(jeśli ciasto jest zbyt suche skrapiamy je zimną wodą). Najlepiej teraz schłodzić ciasto w lodówce ale jeśli nie mamy na to czasu to od razu rozwałkowujemy je na kawałku papieru do pieczenia na duże koło - o średnicy większej od formy o co najmniej 5 cm. Formę smarujemy lekko masłem i za pomocą papieru przenosimy do niej ciasto i delikatnie dociskamy do dna - brzegi ciasta mają zwisać poza krawędzie formy.
Teraz ciasto smarujemy białkiem i układamy na nim śliwki-skórką do dołu. Następnie brzegi zawijamy na wierzch i ukladamy swobodnie na nadzieniu - nie ma znaczenia jak będą leżeć,a jeśli się trochę porwą to też nic się nie stanie - można je posklejać byle jak. Brzegi ciasta smarujemy żółtkiem z wodą i posypujemy ciasto cukrem oraz migdałami.
Pieczemy 30-45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (bez termoobiegu) - trzeba zwracać uwagę na to czy cukier się nie przypala pod koniec pieczenia,wtedy trzeba ciasto nakryć folią aluminiową ale luźno położoną.
9 komentarze
O, widze ze i u Ciebie bylo dzis sliwkowo :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wygląda ta Twoja tarta :-)
OdpowiedzUsuńMarto... robiąc takie zdjęcia musisz brać odpowiedzialność za możliwe efekty, jakie mogą mieć na ludziach xD np. ślinotok. To z tych lżejszych xD
OdpowiedzUsuńA tak na serio, to ciasto wygląda przepięknie. Na śliwki szykuje się od dłuższego czasu i nie mogę się zebrać, by cos z nimi upiec :) he
Pozdrawiam i zapraszam serdecznie do Nas :*
fotografia jest oszałamiająca.
OdpowiedzUsuńi kilka prostych skłądników, z których powstają takie cuda. przepiękna tarta ;] i niesamowicie śliwkowa ;]
Sliczna Twoja tarta.
OdpowiedzUsuńtarty są zawsze takie ładne...a ta musi tak cudnie, śliwkowo pachnieć!
OdpowiedzUsuńTo zdjęcie... to zdjęcie jest czarujące i niesamowite. Jest po prostu przepiękne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wygląda bosko! Naprawdę!
OdpowiedzUsuńPrześliczne ciasto. Aż bym się wzgryzła. Cudowne zdjęcie, apetyczne :)
OdpowiedzUsuń