Pierogi z mąki orkiszowej
15:06
Długo mnie tu nie było, mało gotowałam, przeprowadzka temu z pewnością nie sprzyjała. Pierwszy naprawdę wolny weekend więc gotujemy pierogi! Mąkę zwykłą zastąpiłam orkiszową, do każdego włożyłam kawałek sera pleśniowego lub ostrego żółtego (przywiezionego z wycieczki do Szwecji) i pierogi nabrały zupełnie innego smaku. Polecam!
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki orkiszowej
- 1 szklanka wody
- pół łyżeczki soli
- 600 g szpinaku (użyłam mrożonego, w liściach)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek sera pleśniowego i ostrego żółtego
W międzyczasie jak ciasto odpoczywa przygotować farsz. Pokroić i podsmażyć cebulę, dodać do niej szpinak i dusić do odparowania nadmiaru wody. Doprawić solą, pieprzem i dodać czosnek.
Ciasto rozwałkować, lekko podsypując mąką, na grubość około 2mm. Wycinać z ciasta szklanką krążki. Nakładać farsz, łyżeczkę szpinaku i kawałek sera, zlepić brzegi.
Gotować w osolonej wodzie (około 2 minut od wypłynięcia) lub na parze (10 minut).
Smacznego!
7 komentarze
ależ mam ochotę na pierogi... nawet obojętne z jakiej mąki i z jakim nadzieniem...ale mi ochoty narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńPierogi intrygujące, ale ten ostry ser ze Szwecji... uwielbiam!
OdpowiedzUsuńpierogi z mąki orkiszowej... ciekawe, baardzo ciekawe. ale mimo wszystko, tak jak stwierdziła myniolinka, uwielbiam je, z każdego rodzaju mąki. chociaż takich jak Twoje jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuńA i wyglądają niezwykle kusząco. Ja sobie obiecuje pierogi od kilku tygodni, i nigdy mi sił, czasu lub motywacji nie starcza :(
OdpowiedzUsuńSer ze Szwecji :) wspomnienia odżyły :) dobrze, że znów gotujesz :*
OdpowiedzUsuńrewelacja! chętnie dopiszę do "ulubionych"
OdpowiedzUsuńMam takie jedno pytanie odnośnie pierogów z mąki orkiszowej czy nie ma przeciwskazań do zamrażania takich pierogów? Będę wdzięczna za odpowiedź.
OdpowiedzUsuń