Brioszka

Jest bardzo maślana, dobra, choć najlepszą drożdżówkę już znalazłam. Upiekłam w foremkach do mini babeczek z kominkiem. Brioszkę znalazłam na Kwestii Smaku.


 Składniki:

• 20 g świeżych drożdży (7 g suchych drożdży instant)
• 100 ml ciepłego mleka
• 375 g mąki tortowej
• 50 g cukru pudru
• 2 łyżeczki soli
• 3 jajka + 1 roztrzepane jajko
• 175 g bardzo miękkiego masła

Wykonanie:

  • Drożdże pokruszyć do kubka, dodać ciepłe mleko, 1 łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia.
  • Zmieszać mąkę z cukrem pudrem i solą, dodać drożdże z mlekiem, zacząć miksować. Wbić 3 jajka i miksować mieszadłem przez 5 minut (lub wyrabiać ręką - 8 minut). Dodać miękkie masło i miksować kolejne 5 minut (ręką - 10 minut).
  • Ciasto przełożyć do lekko wysmarowanej olejem plastikowej miski i wstawić do lodówki na całą noc.
  • Formę 32 x 8 cm wysmarować olejem (można też użyć dwóch mniejszych keksówek). Ciasto pokroić nożem na 16 równych części, uformować kuleczki i wkładać je do formy. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny.
  • Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Wyrośnięte ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika. Piec przez 30 minut na złoty kolor (mniej więcej w połowie pieczenia, gdyby wierzch był już odpowiednio mocno zrumieniony, położyć na nim kawałek folii aluminiowej i piec dalej). Studzić przez 10 minut w foremce, później wyjąć na metalową kratkę. 

11 komentarzy:

  1. Fajniutkie :) Idealne do koszyczka Wielkanocnego :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jakie cudowne, malutkie, wielkanocne. O ja, ależ śliczności.

    A do środka marmoladkę. I można się rozmarzyć zupełnie.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale urocze babeczki , muszą być smakowite :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jestem pierwszy raz, ale chyba będę wracać. Urocze babeczki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. bardzo podoba mi się foremka na takie cudne małe babeczki

    OdpowiedzUsuń
  6. Ojej, wyglądają bosko! Nie wiedziałam, że te foremki tak świetnie się sprawdzają. Chyba takie chcę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. O! Mam takie foremki i zastanawiałam się nad przepisem, żeby coś na Święta w nich upiec, a tu proszę piękny pomysł. Cieszę się, że tu zajrzałam, będę wracać :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale świetna:) Brioszka jak nie brioszka:)
    Nigdy bym nie pomyślała, żeby zrobić je w takiej formie.

    Szkoda tylko, że nie mogę spróbować...:)

    OdpowiedzUsuń
  9. akurat do małego koszyczka :)

    OdpowiedzUsuń

Pinterest Blogger Template