Babka marmurkowa
14:54
Najlepsza babka marmurkowa jaką upiekłam. Miękka i smaczna. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje :) Przepis pochodzi z niezawodnych Moich wypieków.
Smacznego :)
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 225 g miękkiego masła
- 1 szklanka cukru
- 4 duże jajka
- pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
- pół szklanki mleka
- 120 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.
Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę, wymieszać łyżką.
Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.
Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka.
11 komentarze
ALeż apetyczna babeczka! Mniam! :))
OdpowiedzUsuńwspaniała babka:)
OdpowiedzUsuńprześliczne zdjęcia!
tego typu babeczki lubię w towarzystwie herbaty.
brzmi pysznie :)
babka marmurkowa zawsze przywołuje jakieś miłe wspomnienia i darzę ją sentymentem
OdpowiedzUsuńśliczny ten Twój marmurek :))
Bardzo elegancka, uwielbiam marmurki :)
OdpowiedzUsuńOj, dawno nie pieklam babki. A ta Twoja bardzo apetyczna. W sobote udalo mi sie kupic tortownice z kominem, wiec pewnie sie za jakas zabiore wkrotce. :)
OdpowiedzUsuńPiekna. I piekne zdjecia.
OdpowiedzUsuńBabka marmurkowa, to bylo pierwsze ciasto, jakie upiekla w swoim zyciu :) Do dzis mam do niej sentyment :))
Podpisze sie pod przedmowczyniami : piekna babka i piekne zdjecia! Narobilas mi smaka Marto :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Tak dawno robiłam babkę marmurkową i tak dawno ją robiłam. Może nadszedł czas na przypomnienie?
OdpowiedzUsuńnajbardziej podobają mi się takie dwukolorowe babki
OdpowiedzUsuńi smakują też
mini babeczki z kominkiem?
OdpowiedzUsuńooo!
takiej foremki nigdy nie widziałam.
a takie baby uwielbiam:)
smakują wyśmienicie w towarzystwie herbaty oraz z odrobiną domowej marmolady.
palce lizać!
aaaa ten komentarz miał być przy kolejnym poście!
OdpowiedzUsuńo wybacz...
się rozpędziłam!