Babka marmurkowa

14:54

Najlepsza babka marmurkowa jaką upiekłam. Miękka i smaczna. Zawsze się udaje i wszystkim smakuje :) Przepis pochodzi z niezawodnych Moich wypieków.


Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 225 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • pół szklanki mleka
  • 120 g gorzkiej czekolady
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Mąkę i proszek przesiać, wymieszać z solą. Masło ubić mikserem na najwyższych obrotach do otrzymania puszystej, jasnej masy (około 3 minut). Dodać cukier i dalej ubijać (2 - 3 minuty). Dodawać jajka, po kolei, miksując po każdym dodaniu. Masa pod koniec może się lekko zwarzyć, ale nie ma to wpływu na efekt końcowy. Dodać wanilię i zmiksować.

Zmniejszyć obroty miksera i dodawać mąkę na przemian z mlekiem, miksując tylko do wymieszania się składników.

Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ciasto podzielić na pół, do jednej części dodać czekoladę, wymieszać łyżką.

Formę o wymiarach 29 x 11 cm wysmarować masłem, dno wysypać bułką tartą. Nakładać na zmianę to jasną to ciemną masę. Po wyłożeniu, widelcem zrobić w cieście zygzaki.

Piec w temperaturze 160ºc przez około 70 - 80 minut, do tzw. suchego patyczka.

Smacznego :)


You Might Also Like

11 komentarze

  1. ALeż apetyczna babeczka! Mniam! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. wspaniała babka:)
    prześliczne zdjęcia!

    tego typu babeczki lubię w towarzystwie herbaty.
    brzmi pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. babka marmurkowa zawsze przywołuje jakieś miłe wspomnienia i darzę ją sentymentem

    śliczny ten Twój marmurek :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo elegancka, uwielbiam marmurki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oj, dawno nie pieklam babki. A ta Twoja bardzo apetyczna. W sobote udalo mi sie kupic tortownice z kominem, wiec pewnie sie za jakas zabiore wkrotce. :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piekna. I piekne zdjecia.

    Babka marmurkowa, to bylo pierwsze ciasto, jakie upiekla w swoim zyciu :) Do dzis mam do niej sentyment :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Podpisze sie pod przedmowczyniami : piekna babka i piekne zdjecia! Narobilas mi smaka Marto :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Tak dawno robiłam babkę marmurkową i tak dawno ją robiłam. Może nadszedł czas na przypomnienie?

    OdpowiedzUsuń
  9. najbardziej podobają mi się takie dwukolorowe babki
    i smakują też

    OdpowiedzUsuń
  10. mini babeczki z kominkiem?
    ooo!
    takiej foremki nigdy nie widziałam.

    a takie baby uwielbiam:)
    smakują wyśmienicie w towarzystwie herbaty oraz z odrobiną domowej marmolady.
    palce lizać!

    OdpowiedzUsuń
  11. aaaa ten komentarz miał być przy kolejnym poście!
    o wybacz...
    się rozpędziłam!

    OdpowiedzUsuń