Chałka

Co jest najlepsze w chałce? Wiadome, kruszonka! To najlepsza chałka jaką jadłam. Puszysta, delikatna i pachnąca wanilią, a wielka kruszonka pasuje tu idealnie. Ciasto jest dość luźne przy wyrabianiu i trzeba poświęcić mu odpowiednią ilość czasu (ja nie dosypuje nigdy więcej mąki), ale efekt jest wart włożonej pracy. Pięknie wyrasta i dobrze potem formuje się w dowolne kształty. Ja piekę zwykle w keksówkach. Przepis znaleziony na Moich Wypiekach.

 

Składniki:
  • 3 i 1/4 szklanki mąki chlebowej
  • 1 duże jajko
  • 60 g drobnego cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego, by nie sparzyć drożdży)
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16 g) (zamiast cukru można użyć ziarenek z laski wanilii i zagotować je z mlekiem, ostudzić)
  • 10 g suchych drożdży lub 20 g świeżych
Ponadto:
  • 1 roztrzepane jajko
  • 2 łyżki mleka
  • mak lub kruszonka
Mąkę przesiać, wymieszać z drożdżami (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Wsypać do miski, zrobić dołek. Do dołka wbić jajko roztrzepane z mlekiem i masłem, dodać soli i cukru. Wyrabiać ciasto przez kilka minut (można mikserem z hakiem do ciasta drożdżowego), by było gładkie (będzie się kleić). Przykryć ściereczką i pozostawić w cieple do podwojenia objętości.

Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić, podzielić na 4 równe części. Części zrolować w wałeczki i uformować chałkę.


Chałkę przykryć ponownie i pozostawić do napuszenia w cieple na około 40 - 60 minut. Przed pieczeniem posmarować 2 łyżkami mleka roztrzepanymi z jajkiem. Można posypać makiem lub kruszonką.
 
Piec około 25 - 30 minut w temperaturze 175ºC. Można przykryć od góry folią aluminiową, jeśli zbyt szybko nabiera koloru. Studzić na kratce. 




Smacznego :)


English version:

Sweet Challah

Ingredients:
10 g instant yeast (20 g active yeast)
550 g bread flour
1 large egg
60 g sugar
4 tablespoon melted butter
1/2 teaspoon salt
250 ml warm milk
16 g vanilla sugar

Also need:
1 beaten egg
2 tablespoon milk
poppy seeds


Dissolve active yeast in 250 ml warm milk and 1 tablespoon of sugar. Let sit for five minutes until yeast begins to bubble.

In the bowl combine the yeast, salt, egg, sugar, butter and flour. Then knead the dough until forms a ball and is tacky but not sticky (do not add more flour).

Cover with plastic wrap and let rise in a warm place, until doubled in size, about 1-2 hours. Press down the dough to deflate it.

Turn the dough out onto a lightly floured work surface. Divide into three pieces and roll each into long rope and braid them.

Allow to rise for another hour to hour and a half, until doubled. Whisk together the egg with a 2 tablespoon of milk and brush the loaf with it. Sprinkle with poppy seeds.

Bake at 175ºC, about 25-30 minutes. 

8 komentarzy:

  1. Taka chalka musi byc przepyszna! Wyglada naprawde wspaniale. Za chalke z taka iloscia kruszonki dalabym sie pokroic :))

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale musi być pyszna !!! :)

    Pozdrawiam, www.kuchnia-malolaty.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. OO mniam! I jakie piękne zdjęcia! W prostocie siła! Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ale sie rozmarzylam... piekna chalka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetyczna ta chałka.. I ta kruszonka.. Mmmm.. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  6. obok kruszonki.. najlepsze w chałce jest to, że pysznie smakuje sama, bez żadnych dodatków, ale.. z masłem i domowym dżemem truskawkowym.. tak jadłam dawniej.. tak było najpyszniej.

    OdpowiedzUsuń
  7. A ja potwierdzam, bo wlasnie mialem okazję tą (dokładnie tą;) ) chałkę sprobowac u samej Marty :D Naprawde przepyyyyyyyyyszna - baaardzo polecam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy takie fantastyczne cista tak pieknie wyrastaja z milosci ,czy ze zlosci,bo nie wiem jakie barwy przybrac.Ja chce taka chalke !

    OdpowiedzUsuń

Pinterest Blogger Template