Lasagne ze szpinakiem

16:38

Coś dla miłośników szpinaku! Lasagne to danie proste i szybkie. A szpinak z serem pleśniowym smakuje wybornie, do tego beszamel z gałką muszkatołową, mniam :)


 Składniki:
  • pół opakowania płatów lasagne
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku (w liściach)
  • 100 g sera pleśniowego
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku 
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Cebule obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć. Do zrumienionej cebuli dodać szpinak (może być zamrożony) i dusić tak długo aż wyparuje nadmiar wody. Dodać sól (nie za dużo, bo szpinak łatwo przesolić), pieprz i czosnek.

Rozpuścić masło, dodać do niego mąkę i dokładnie wymieszać, żeby nie było grudek. Powoli dodawać mleko i dokładnie stale mieszać. Doprowadzić do zagotowania, sos ma mieć konsystencję śmietany. Sos beszamelowy doprawić gałką muszkatołową i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, na dno wylać najpierw parę łyżek sosu beszamelowego, kolejno układać surowe płaty lasagne, na to sos, potem szpinak, kawałki sera pleśniowego i znowu makaron. Powtarzać do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą jest sos beszamelowy z kawałkami sera pleśniowego.

Lasagne zapiekać w piekarniku około godziny w 180 stopniach.

Smacznego!


English version:

Spinach lasagna

1/2 package lasagna noodles
1 kg frozen spinach
100 g blue cheese
2 onions
4 cloves garlic
2 tablespoons butter
2 tablespoons flour
375 ml milk
salt, pepper, nutmeg

Peel and chop the onions. Heat the pan, then add the onions and let them brown. Now add frozen spinach and cook until spinach release liquid. Season with salt, pepper and garlic.

Melt the butter, then add flour and stir properly. Now add slowly milk and whisk constantly until it has thickened. Season bechamel with salt, pepper and nutmeg.

Grease the glass form and start layering the lasagna: spread few tablespoon bechamel over the bottom. Repeat layers: lasagna sheets, bechamel, spinach, blue cheese until all the products are finished, cover with bechamel and blue cheese.

Cook at 180° for about 60 minutes.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. Taka właśnie lasagnia rozpoczęła moją przygodę z tym daniem :) Odkąd jadłam ją po raz pierwszy u mojej przyjaciółki, jestem nią oczarowana :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. jako wielbicielka szpinaku i koloru zielonego na talerzu potwierdzam.. piękne!

    OdpowiedzUsuń
  3. 180 stopni to idealna temperatura dla mnie, bo obecnie 'jadę' a prodiżu :)

    Bardzo apetyczne zdjecie!

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam. pychota! :)

    pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń