Pieczone pierogi

13:49

Lubię takie niedziele, kiedy nie muszę się spieszyć. Mogę przeglądnąć wtedy przepisy, które czekają w kolejce na zrobienie, wybrać coś nowego, poeksperymentować. Te pierogi chodziły za mną od dawna, ale wydawały mi się trudne, a ich przygotowanie pracochłonne. Okazało się, że jest inaczej, ciasto wyrabia się szybko, zrobienie farszu tez nie zajmuje wiele. A zapach pieczonych pierogów rozchodził się po całym domu. Nawet słońce wyszło :) Przepis znaleziony na blogu White plate.


Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko

Farsz:
130 g fety
350 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula dymka, drobno posiekana, bez szczypioru
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
pieprz do smaku

do posmarowania bułeczek: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany

Farsz:
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić.

Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżek).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.
Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ok. 30-40 minut.


English version:

Potato, Feta and Rosemary pasties

Dough:
400 g flour
200 g butter
2 tablespoons cream
1/2 teaspoon salt
1 egg

Filling:
130 g feta
350 g boiled potatoes
1 spring onion, finely chopped, no stems
2 tablespoons olive oil or butter
2 teaspoons fresh, finely chopped rosemary
pepper to taste

Filling:
Mix all the ingredients. Set aside.

Dough:
Chop the butter with flour. Add all other ingredients and knead until smooth. Let it rest in fridge for 30 minutes. Then roll out the dough on a flouref surface till 3 mm thick. Cut out 12 cm circles from the dough. Place some of the filling at the center of each dough circle (about 2 tablespoon).

Transfer all the pasties to baking sheet and brush all of them with egg and mik.

Bake them in the oven at 180 C for 30-40 minutes.

You Might Also Like

8 komentarze

  1. Jejku.. Ależ apetyczne te pierożki.. Takie złociutkie.. Skusiłbym się na jednego, a nawet dwa..

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczne pierozki.

    Jak ja marze o takiej leniwej niedzieli, kiedy to moglabym calkowicie poswiecic sie swojemu hobby... :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
  3. Też bym jednego zjadła :) bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. chodziły za mną te pierogi długo aż w końcu o nich zapomniałam... ale teraz to już je na pewno zrobię:) Twoje wyglądają bardzo apetycznie, aż zgłodniałam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ludzie, ile bym dała za jednego! No, może dwa. W sam raz by było na kolację :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. cudowny jest ten zapach pieczonych pierogów rozchodzący się po domu
    piekłam je też, były pyszne

    OdpowiedzUsuń
  7. No tak, goście wyjechali to można wziąć się za robienie pysznego jedzonka :) Cóż za dyskryminacja!:(
    Dlaczego nie dostąpiłem "rozbuchanej konsumpcji"?:)

    OdpowiedzUsuń
  8. coś podobnego jest bardzo popularnym tureckim śniadaniem, obserwowałam mojego chłopaka jak to szykował ostatnio.. nazywa się pogaca (podża) zamiast śmietany w cieście jest jogurt, a w nadzieniu feta, pietruszka, posiekane oliwki i koperek. Mniam, pychotka!

    OdpowiedzUsuń