Pieczone pierogi
13:49
Lubię takie niedziele, kiedy nie muszę się spieszyć. Mogę przeglądnąć wtedy przepisy, które czekają w kolejce na zrobienie, wybrać coś nowego, poeksperymentować. Te pierogi chodziły za mną od dawna, ale wydawały mi się trudne, a ich przygotowanie pracochłonne. Okazało się, że jest inaczej, ciasto wyrabia się szybko, zrobienie farszu tez nie zajmuje wiele. A zapach pieczonych pierogów rozchodził się po całym domu. Nawet słońce wyszło :) Przepis znaleziony na blogu White plate.
Ciasto:
400 g mąki
200 g masła
2 łyżki śmietany
1/2 łyżeczki soli
1 jajko
Farsz:
130 g fety
350 g ugotowanych ziemniaków
1 cebula dymka, drobno posiekana, bez szczypioru
2 łyżki oliwy z oliwek lub masła
2 łyżeczki świeżego, drobno posiekanego rozmarynu
pieprz do smaku
do posmarowania bułeczek: jajko wymieszane z 2 łyżkami śmietany
Farsz:
Wszystkie składniki wymieszać. Odstawić.
Ciasto:
Mąkę posiekać z masłem szerokim nożem. Dodać pozostałe składniki i zagnieść gładkie ciasto, które należy uformować w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić przez 30 minut. Następnie rozwałkować na grubość 3 mm i wycinać koła o średnicy 12 cm. Wypełniać farszem (ok. 2 łyżek).
Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować jajkiem wymieszanym ze śmietaną.Piekarnik nagrzać do 180 st C.
Piec ok. 30-40 minut.
English version:
Potato, Feta and Rosemary pasties
Dough:
400 g flour
200 g butter
2 tablespoons cream
1/2 teaspoon salt
1 egg
Filling:
130 g feta
350 g boiled potatoes
1 spring onion, finely chopped, no stems
2 tablespoons olive oil or butter
2 teaspoons fresh, finely chopped rosemary
pepper to taste
Filling:
Mix all the ingredients. Set aside.
Dough:
Chop the butter with flour. Add all other ingredients and knead until smooth. Let it rest in fridge for 30 minutes. Then roll out the dough on a flouref surface till 3 mm thick. Cut out 12 cm circles from the dough. Place some of the filling at the center of each dough circle (about 2 tablespoon).
Transfer all the pasties to baking sheet and brush all of them with egg and mik.
Bake them in the oven at 180 C for 30-40 minutes.
Dough:
400 g flour
200 g butter
2 tablespoons cream
1/2 teaspoon salt
1 egg
Filling:
130 g feta
350 g boiled potatoes
1 spring onion, finely chopped, no stems
2 tablespoons olive oil or butter
2 teaspoons fresh, finely chopped rosemary
pepper to taste
Filling:
Mix all the ingredients. Set aside.
Dough:
Chop the butter with flour. Add all other ingredients and knead until smooth. Let it rest in fridge for 30 minutes. Then roll out the dough on a flouref surface till 3 mm thick. Cut out 12 cm circles from the dough. Place some of the filling at the center of each dough circle (about 2 tablespoon).
Transfer all the pasties to baking sheet and brush all of them with egg and mik.
Bake them in the oven at 180 C for 30-40 minutes.
8 komentarze
Jejku.. Ależ apetyczne te pierożki.. Takie złociutkie.. Skusiłbym się na jednego, a nawet dwa..
OdpowiedzUsuńSliczne pierozki.
OdpowiedzUsuńJak ja marze o takiej leniwej niedzieli, kiedy to moglabym calkowicie poswiecic sie swojemu hobby... :)
Pozdrawiam cieplo.
Też bym jednego zjadła :) bardzo się cieszę, że przepis przypadł Ci do gustu. Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńchodziły za mną te pierogi długo aż w końcu o nich zapomniałam... ale teraz to już je na pewno zrobię:) Twoje wyglądają bardzo apetycznie, aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńLudzie, ile bym dała za jednego! No, może dwa. W sam raz by było na kolację :-)
OdpowiedzUsuńcudowny jest ten zapach pieczonych pierogów rozchodzący się po domu
OdpowiedzUsuńpiekłam je też, były pyszne
No tak, goście wyjechali to można wziąć się za robienie pysznego jedzonka :) Cóż za dyskryminacja!:(
OdpowiedzUsuńDlaczego nie dostąpiłem "rozbuchanej konsumpcji"?:)
coś podobnego jest bardzo popularnym tureckim śniadaniem, obserwowałam mojego chłopaka jak to szykował ostatnio.. nazywa się pogaca (podża) zamiast śmietany w cieście jest jogurt, a w nadzieniu feta, pietruszka, posiekane oliwki i koperek. Mniam, pychotka!
OdpowiedzUsuń