Ciasto czekoladowe z gruszkami
21:18
Puszyste ciasto czekoladowe. Smakuje wspaniale, jest lekkie i mocno czekoladowe, a gruszki pasują do niego idealnie. Użyłam gruszek z puszki, choć zdecydowanie polecam świeże jeśli mamy dostęp. Przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 20 minut, a wszystko można zrobić mikserem. Przepis znaleziony w książce "Pieczenie jest łatwe" wydawnictwa Reader's Digest.
Składniki:
Cukier, sól, jajka, jogurt, mleko i olej ubić mikserem, aż masa przybierze konsystencję kremu. W innej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do kremu i wymieszać, żeby powstało ciasto.
Wyłożyć ciasto na plastry gruszek w formie i wygładzić wierzch. Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku. W razie gdyby szybko zrobiło się ciemne, przykryć folią aluminiową.
Smacznego!
Składniki:
- 2 dojrzałe, twarde gruszki
- 170 g cukru
- 2 jajka
- 125 g jogurtu naturalnego
- 120 ml oleju
- 170 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki kakao
- 1-2 łyżki mleka
- szczypta soli
Cukier, sól, jajka, jogurt, mleko i olej ubić mikserem, aż masa przybierze konsystencję kremu. W innej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do kremu i wymieszać, żeby powstało ciasto.
Wyłożyć ciasto na plastry gruszek w formie i wygładzić wierzch. Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku. W razie gdyby szybko zrobiło się ciemne, przykryć folią aluminiową.
Smacznego!
7 komentarze
Wygląda naprawdę super puszyście - uwielbiam takie! I do tego gruszki :) Super. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPolecam, smakuje fantastycznie, łatwy w przygotowaniu. Nie może się nie udać... :-)
OdpowiedzUsuńO tak, wyglada puszyscie i smakowicie :)
OdpowiedzUsuńDziekuje Ci serdecznie za udzial w CzekoWeekendzie :)
Pozdrawiam!
gruszkowo czekoladowy smak
OdpowiedzUsuńto zdecydowanie pyszne połączenie
Mniam !!! Musi być pyszny bo wygląda obłędnie wprost :D
OdpowiedzUsuńPycha! Lecę do sklepu po gruszki :)))
OdpowiedzUsuńZamawiam do domu:)
OdpowiedzUsuń