Ciasto czekoladowe z gruszkami

21:18

Puszyste ciasto czekoladowe. Smakuje wspaniale, jest lekkie i mocno czekoladowe, a gruszki pasują do niego idealnie. Użyłam gruszek z puszki, choć zdecydowanie polecam świeże jeśli mamy dostęp. Przygotowanie ciasta zajmuje nie więcej niż 20 minut, a wszystko można zrobić mikserem. Przepis znaleziony w książce "Pieczenie jest łatwe" wydawnictwa Reader's Digest.


Składniki:
  • 2 dojrzałe, twarde gruszki
  • 170 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 120 ml oleju
  • 170 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 1-2 łyżki mleka
  • szczypta soli
Nagrzać piekarnik do 180 st. Nasmarować formę masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Obrać gruszki, wydrążyć gniazda nasienne, owoce pokroić w plastry. Rozłożyć je na dnie formy, tak by zachodziły na siebie jak dachówka.

Cukier, sól, jajka, jogurt, mleko i olej ubić mikserem, aż masa przybierze konsystencję kremu. W innej misce zmieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać do kremu i wymieszać, żeby powstało ciasto.

Wyłożyć ciasto na plastry gruszek w formie i wygładzić wierzch. Piec około 50 minut w nagrzanym piekarniku. W razie gdyby szybko zrobiło się ciemne, przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

You Might Also Like

7 komentarze

  1. Wygląda naprawdę super puszyście - uwielbiam takie! I do tego gruszki :) Super. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Polecam, smakuje fantastycznie, łatwy w przygotowaniu. Nie może się nie udać... :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. O tak, wyglada puszyscie i smakowicie :)

    Dziekuje Ci serdecznie za udzial w CzekoWeekendzie :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. gruszkowo czekoladowy smak
    to zdecydowanie pyszne połączenie

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam !!! Musi być pyszny bo wygląda obłędnie wprost :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pycha! Lecę do sklepu po gruszki :)))

    OdpowiedzUsuń