Chleb orkiszowy
18:10
Czas przeprowadzki równa się brak czasu. Jednak hodowanie zakwasu zobowiązuje ;) Nie może się chłopak marnować, więc do pracy. Pracy przy tym chlebie na szczęście niewiele, chyba tyle co z muffinką, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Polecam, szczególnie zapracowanym i zapominalskim, bo nie trzeba zaczynać przygotowań dzień wcześniej. Przepis znaleziony w Pracowni Wypieków.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego
Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.
Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.
Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).
Smacznego!
3 komentarze
jeszcze niedawno bym wcale nie uwierzyła, że taki piękny chleb można upiec w domu..
OdpowiedzUsuńSliczny chlebek. I jaki latwy w przygotowaniu :) To lubie :))
OdpowiedzUsuńpiękny.. ja się pomalutku przymierzam do zakwasu. tak strasznie kuszą mnie zakwasowe chlebki :)
OdpowiedzUsuń