Chleb orkiszowy

18:10

Czas przeprowadzki równa się brak czasu. Jednak hodowanie zakwasu zobowiązuje ;) Nie może się chłopak marnować, więc do pracy. Pracy przy tym chlebie na szczęście niewiele, chyba tyle co z muffinką, wymieszać, odstawić do wyrośnięcia. Polecam, szczególnie zapracowanym i zapominalskim, bo nie trzeba zaczynać przygotowań dzień wcześniej. Przepis znaleziony w Pracowni Wypieków.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej (ja użyłam orkiszowej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego

Wszystkie składniki łączymy, najlepiej przy pomocy miksera. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykrywamy sciereczką i odstawiamy na 2 h.

Następnie przekładamy ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) lub formujemy bochenek albo bułeczki.
Spryskujemy olejem lub oliwą i posypujemy maką.

Odstawiamy do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzewamy do temp. 210 st C i pieczemy chleb ok. 40 minut (bułeczki mniej wiecej 20 minut).

Smacznego!

You Might Also Like

3 komentarze

  1. jeszcze niedawno bym wcale nie uwierzyła, że taki piękny chleb można upiec w domu..

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczny chlebek. I jaki latwy w przygotowaniu :) To lubie :))

    OdpowiedzUsuń
  3. piękny.. ja się pomalutku przymierzam do zakwasu. tak strasznie kuszą mnie zakwasowe chlebki :)

    OdpowiedzUsuń