Pomarańczowy sernik
12:29
Wspaniały, kremowy sernik z pomarańczową nutą. Dodatkowo świetnie komponujący się czekoladowy spód. Czekolada z pomarańczą - moje ulubione zimowe połączenie. Sernik jest pyszny, delikatny i dosłownie rozpływa się w ustach. Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku (z małą modyfikacją - nie dodawałam polewy na wierzch).
Składniki:
Masa serowa:
Przygotowanie:
Składniki:
Masa serowa:
- 750 g sera twarogowego zmielonego trzykrotnie razem z 50 g masła lub 750 g tłustego twarogu sernikowego - nie dodajemy już masła
- 250 g sera mascarpone
- 3 łyżki mąki pszennej
- drobno starta skórka z pomarańczy, około 1/2 łyżeczki (tylko zewnętrzna pomarańczowa część)
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 36%
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 2 łyżki likieru pomarańczowego Cointreau
- 1/2 szklanki smażonej w cukrze skórki pomarańczowej (lub kandyzowanej)
- 1/2 szklanki posiekanych rodzynek (miękkich, królewskich)
- 65 g ciemnej czekolady
- 65 g miękkiego masła
- 50 g drobnego cukru
- 1 jajko
- 40 g mąki
- 1 łyżka przyprawy piernikowej (tylko w święta :-)
Kwadratowa tortownica o boku minimum 20 cm, wysoka na 8 cm lub prostokątna o zbliżonej powierzchni (ale nie mniejszej), posmarowana masłem i wyłożona papierem do pieczenia. Może też być okrągła tortownica o średnicy 23 - 25 cm.
Przygotowanie:
Spód: Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Czekoladę połamać na kostki, roztopić, ostudzić (ma być lekko ciepła). Masło ucierać z cukrem aż będzie puszyste (około 5 - 7 minut). W innej miseczce ubić na pianę jajko (piana nie musi być sztywna). Połączyć wszystkie składniki delikatnie mieszając (szpatułką lub łyżką): utarte masło z roztopioną czekoladą, następnie z przesianą mąką i przyprawą piernikową, a na koniec z ubitym jajkiem. Masę przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię i wstawić do piekarnika. Piec przez około 8 - 10 minut (ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale na wierzchu ma pojawić się skorupka, która zabezpieczy zapadnięcie się spodu pod ciężarem masy serowej), wyjąć z piekarnika. Temperaturę w piekarniku ustawić na 175 stopni.
Masa serowa: do misy miksera włożyć ser twarogowy razem z serem mascarpone, mąką i skórką startą z pomarańczy. Ucierać mieszadłem miksera przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Stopniowo (w 3 - 4 partiach) dodawać cukier cały czas miksując na małych obrotach miksera (starając się nie napowietrzać masy). Wbijać kolejno jajka miksując wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec zmiksować ze śmietanką, ekstraktem z wanilii, likierem pomarańczowym. Wymieszać łyżką ze smażoną skórką pomarańczową i rodzynkami. Masę wylać na czekoladowy spód i wstawić do piekarnika na grzanego do 175 stopni C. Piec przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec jeszcze przez 90 minut.
6 komentarze
Wygląda przeapetycznie!:)
OdpowiedzUsuńApetyczny serniczek. Bardzo ciekawy spód.
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu robiłam bardzo podobny sernik, tylko z dodatkiem białej czekolady.
OdpowiedzUsuńI rzeczywiście - połączenie jest obłędne.
Pozdrawiam serdecznie
chętnie bym skosztowała
OdpowiedzUsuńŚliczny, taki gładki i biały :) A w smaku musi być pyszny
OdpowiedzUsuńwygląda rewelacyjnie;)
OdpowiedzUsuń