Piernik
11:43
Pyszny, aromatyczny piernik z przepisu Siostry Anastazji. Piernik jest miękki, puszysty o głębokim, ciemnym kolorze. Ciasto jest niesamowicie łatwe w przygotowaniu i z pewnością wszystkim się uda. Przepis znaleziony na blogu Moje Ekspresje Kulinarne. W przepisie wprowadziłam małe zmiany, dodałam polewę czekoladową i zmniejszyłam ilość cukru.
Składniki:
Z białek ubić pianę i delikatnie za pomocą łopatki wymieszać z ciastem.
Włożyć do foremki.
Piec w 150 -160 stopniach przez około 40 -60 minut.
Smacznego!
Składniki:
- 3 jajka
- 1 i 1/2 szklanki cukru (dałam szklankę)
- 3 szklanki mąki pszennej
- 20 dag płynnego miodu
- 1 szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki zimnej wody
- 20 dag margaryny (dałam masło)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- przyprawa do piernika (dałam 3 płaskie łyżki)
- 1 łyżka kakao
Z białek ubić pianę i delikatnie za pomocą łopatki wymieszać z ciastem.
Włożyć do foremki.
Piec w 150 -160 stopniach przez około 40 -60 minut.
Smacznego!
5 komentarze
Cudowny ci wyszedl ;) I ten kolor i miazsz ..i nie wspomne nawet o polewie ;-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplo
piernik to moje ulubione ciasto świąteczne. szczególnie kiedy jest odpowiednio wilgotny, przekładany powidłami i oblany czekoladą... ;]
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, że ja tak nie na temat...talerz mnie po prostu zmiażdżył...jak ja kocham taką zastawę... <33
OdpowiedzUsuńA o pierniku to nie ma co dużo...hmm, pierniczyć :P Bo każdy pyszny, a w adwencie to już smakuje wyjątkowo dobrze ;)
Piękny piernik. I pięknie podany. Musiał wspaniale pachnieć podczas pieczenia.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuń