Sernik gotowany

12:49

Uwielbiam serniki, wszystkie, ale najbardziej te gęste, kremowe, zrobione na twarogu. Ten właśnie taki jest, pyszny, rozpływający się w ustach. Robi się go łatwo, nie opada, nie trzeba piec, co dla mnie jest ważne, bo okiełznanie mojego starego piekarnika nie jest proste ;) Przepis znaleziony na Moich Wypiekach. Polecam!


Składniki na 3 kruche spody:
  • 400 g mąki pszennej
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g masła, zimnego
  • 2 duże żółtka
  • pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wszystkie składniki włożyć do malaksera i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie - wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, szybko zagnieść. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na 3 równe części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę. Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub do zezłocenia. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.

Masa serowa:
  • 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 20 dag masła, w temperaturze pokojowej
  • 300 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
  • 1/3 szklanki mleka
  • ekstrakt migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku

Masło utrzeć w misie miksera na lekką, jasną masę. Dodawać cukier i ucierać. Dodawać żółtka, jedno po drugim, ucierając. Dodawać zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do większego garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.
Jeden z wcześniej upieczonych placków zapiąć w tortownicy. Na niego wylać połowę gorącej masy serowej i przykryć drugim kruchym plackiem. Następnie wylać pozostałą część masy serowej i przykryć trzecim, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez 12 h (całą noc) w lodówce.
Kolejnego dnia usunąć obciążenie, sernik oprószyć cukrem pudrem i podawać.

Smacznego :)

You Might Also Like

6 komentarze

  1. juz od dluzszego czasu chce zrobic ten rodzaj sernika, dziekuje za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam gotowany sernik...;) bardzo apetyczne zdjęcie;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Niesamowity sernik! Wygląda wspaniale, aż zrobiłam się głodna. ;D

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda cudownie! ach.rewelacja. ;]

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda smakowicie!!!
    Przymierzam się do niego na święta i mam pytanie, jak się kroi ten serniczek, czy nie kruszy się zbytnio, bo jednak to ciasto kruche?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, rewelacyjny, odpowiem sobie sama bo może ktoś będzie miał takie same wątpliwości jak ja- ciasto cudnie nasiąka, górny placek też i jest idealne... Najlepsze życzenia spokojnych, zdrowych i wesołych świąt, dziękuję za przepis. Asia

    OdpowiedzUsuń