Sernik gotowany
12:49
Uwielbiam serniki, wszystkie, ale najbardziej te gęste, kremowe, zrobione na twarogu. Ten właśnie taki jest, pyszny, rozpływający się w ustach. Robi się go łatwo, nie opada, nie trzeba piec, co dla mnie jest ważne, bo okiełznanie mojego starego piekarnika nie jest proste ;) Przepis znaleziony na Moich Wypiekach. Polecam!
Składniki na 3 kruche spody:
- 400 g mąki pszennej
- 150 g cukru pudru
- 150 g masła, zimnego
- 2 duże żółtka
- pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki włożyć do malaksera i
wyrobić gładkie ciasto. Ciasto można również wyrobić ręcznie -
wszystkie składniki umieścić w misce, posiekać nożem, szybko zagnieść.
Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce
przez minimum 30 minut.
Po tym czasie ciasto wyjąć, podzielić na
3 równe części. Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do
pieczenia. Pierwszą część ciasta rozwałkować i wyłożyć nim tortownicę.
Ponakłuwać widelcem i piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut lub
do zezłocenia. Po upieczeniu ciasto przełożyć na kratkę i w taki sam
sposób upiec 2 pozostałe placki. Wystudzić.
Masa serowa:
- 1 kg twarogu półtłustego lub tłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 20 dag masła, w temperaturze pokojowej
- 300 g drobnego cukru do wypieków
- 4 duże jajka, białka i żółtka osobno
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru
- 1/3 szklanki mleka
- ekstrakt migdałowy, waniliowy lub ulubiony aromat do smaku
Masło utrzeć w misie miksera na lekką,
jasną masę. Dodawać cukier i ucierać. Dodawać żółtka, jedno po drugim,
ucierając. Dodawać zmielony twaróg i ucierać. Białka ubić na sztywno.
Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać.
Masę serową przełożyć do większego
garnka i mieszając, zagotować (uwaga: masa łatwo się przypala). Proszek
budyniowy rozrobić w mleku i wlać do gotującej się masy serowej. Dodać
ulubiony ekstrakt lub aromat i wymieszać.
Jeden z wcześniej upieczonych placków
zapiąć w tortownicy. Na niego wylać połowę gorącej masy serowej i przykryć
drugim kruchym plackiem. Następnie wylać pozostałą część masy serowej i
przykryć trzecim, ostatnim plackiem. Sernik obciążyć i schłodzić przez
12 h (całą noc) w lodówce.
Kolejnego dnia usunąć obciążenie, sernik oprószyć cukrem pudrem i podawać.
Smacznego :)
6 komentarze
juz od dluzszego czasu chce zrobic ten rodzaj sernika, dziekuje za przepis :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam gotowany sernik...;) bardzo apetyczne zdjęcie;)
OdpowiedzUsuńNiesamowity sernik! Wygląda wspaniale, aż zrobiłam się głodna. ;D
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie! ach.rewelacja. ;]
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie!!!
OdpowiedzUsuńPrzymierzam się do niego na święta i mam pytanie, jak się kroi ten serniczek, czy nie kruszy się zbytnio, bo jednak to ciasto kruche?
Zrobiłam, rewelacyjny, odpowiem sobie sama bo może ktoś będzie miał takie same wątpliwości jak ja- ciasto cudnie nasiąka, górny placek też i jest idealne... Najlepsze życzenia spokojnych, zdrowych i wesołych świąt, dziękuję za przepis. Asia
OdpowiedzUsuń