Focacciowy wieniec
10:26Wieniec z ciasta na focaccie z farszem. Miękki w środku, z chrupiącą skórką. Środek wypełniłam suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami, mozzarella, bazylią, orzechami włoskimi i czosnkiem. Przepis jest bardzo prosty i można z niego przygotować posiłek dla 4 osób. Wieniec jest bardzo aromatyczny, takie smaki lata ;) Myślę, że można wypróbować też inne nadzienia, według upodobań. Przepis z kuchni.tv.
Składniki ciasta
0,5 kg białej mąki
5 dag świeżych drożdży (dałam 7g suszonych)
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
10 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczki soli
Składniki farszu
15 oliwek czarnych wędzonych z pestką
10 suszonych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzechów włoskich
łyżka koncentratu
łyżka oliwy
1 starta mozzarella
szczypta oregano
sól, cukier do smaku
żółtko + 1 łyżka wody
Zrób farsz
Przebierz orzechy. Upraż orzechy na patelni. Wyjmij pestki z oliwek. Bardzo drobno posiekaj oliwki i pomidory. Zetrzyj mozzarellę. Wyciśnij czosnek. Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki połącz z łyżką koncentratu i łyżką oliwy pieprzowej. Dopraw solą i cukrem.
Ciasto
W misce wymieszaj drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i oliwę. Na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Następnie podsyp stolnicę mąka i rozwałkowuj ciasto na prostokąt ok. 40 x 30cm. Rozsmaruj na nim farsz, pozostawiając wzdłuż boków nie posmarowany pasek o szerokości 1cm (żeby ciasto dało się zlepić po zrolowaniu). Wzdłuż dłuższego boku zroluj ciasto. Sklej brzeg, końce zostawiając otwarte. Obsyp blachę mąką i ułóż na niej roladę sklejeniem do spodu. Sklej boki rolady formując z niej koło. Natnij koło w 5cm odstępach, kończąc nacięcie ok. 2cm od środka koła. Delikatnie rozsuń nacięte fragmenty ciasta i lekko skręć je przekrojoną stroną do góry. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Włóż wieniec. Po ok. 30 minutach wysmaruj wieniec żółtkiem rozmąconym z wodą - będzie miał piękną, lśniącą i złocistą skórkę. Dopiecz jeszcze ok. 10 minut.
0,5 kg białej mąki
5 dag świeżych drożdży (dałam 7g suszonych)
1 szklanka ciepłej wody
1 łyżeczka cukru
10 ml oliwy z oliwek
1 łyżeczki soli
Składniki farszu
15 oliwek czarnych wędzonych z pestką
10 suszonych pomidorów w zalewie
2 ząbki czosnku
3 łyżki orzechów włoskich
łyżka koncentratu
łyżka oliwy
1 starta mozzarella
szczypta oregano
sól, cukier do smaku
żółtko + 1 łyżka wody
Zrób farsz
Przebierz orzechy. Upraż orzechy na patelni. Wyjmij pestki z oliwek. Bardzo drobno posiekaj oliwki i pomidory. Zetrzyj mozzarellę. Wyciśnij czosnek. Posiekaj orzechy. Wszystkie składniki połącz z łyżką koncentratu i łyżką oliwy pieprzowej. Dopraw solą i cukrem.
Ciasto
W misce wymieszaj drożdże z 3 łyżkami ciepłej wody i cukrem. Kiedy podwoją objętość dodaj mąkę, wodę i oliwę. Na końcu sól. Przełóż ciasto na blat, podsyp je mąką i wyrabiaj 10 minut. Miskę wysmaruj oliwą i przełóż do niej wyrobione ciasto, obtaczając je w oliwie, żeby nie wysychało. Przykryj wilgotną ściereczką. Zostaw w cieple na godzinę. Po godzinie wyrośnięte ciasto uderz pięścią i wyrób ponownie. Wyrabiaj około 3 minut. Odłóż w spokoju na 5 minut. Następnie podsyp stolnicę mąka i rozwałkowuj ciasto na prostokąt ok. 40 x 30cm. Rozsmaruj na nim farsz, pozostawiając wzdłuż boków nie posmarowany pasek o szerokości 1cm (żeby ciasto dało się zlepić po zrolowaniu). Wzdłuż dłuższego boku zroluj ciasto. Sklej brzeg, końce zostawiając otwarte. Obsyp blachę mąką i ułóż na niej roladę sklejeniem do spodu. Sklej boki rolady formując z niej koło. Natnij koło w 5cm odstępach, kończąc nacięcie ok. 2cm od środka koła. Delikatnie rozsuń nacięte fragmenty ciasta i lekko skręć je przekrojoną stroną do góry. Przykryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni C. Włóż wieniec. Po ok. 30 minutach wysmaruj wieniec żółtkiem rozmąconym z wodą - będzie miał piękną, lśniącą i złocistą skórkę. Dopiecz jeszcze ok. 10 minut.
11 komentarze
Super wygląda i w moich klimatach. Zrobię na pewno w tym tygodniu, bo nawet wszystkie składniki mam.
OdpowiedzUsuńBędzie ładnie komponowało się ze strombolą :)
Pozdrawiam
atrakcyjna forma. A niee rozmięka w środku pyta czepialska?
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda
OdpowiedzUsuńzarówno w przekroju jak i w wersji z grzebykiem
Gospodarna narzeczona, nie powinno. Z tego co widzę, to ciasto bardzo przypomina używane przeze mnie do pizzy i stromboli. Z takimi ciastami świetnie się pracuje i super się wypiekają w piekarniku.
OdpowiedzUsuńCiasto w srodku jest miękkie, puszyste i na pewno nie rozmięka :) usagi dzięki za refleks ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają. Ależ musiały byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńMiłej niedzieli :)
No i zakochałam się w tym przepisie, drukuję i zrobię wszystko, by zjadać je jak najszybciej.
OdpowiedzUsuńZdjęcie piękne!
Pozdrawiam:)
Jeśli ta jesień dłużej potrwa to ten pyszny przepis będzie jedynym słoneczkiem.
OdpowiedzUsuńKapitalny przepis( o słońce wyszło)..:)
Oliwki, mozzarella, bazylia, pomidory...czyli wszystko to, co lubie :) Musi naprawde oblednie smakowac.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Pięknie wyglądają, muszą być pyszne z tymi wszystkimi smakołykami w środku :)
OdpowiedzUsuńSwietny jest! Nadzienie szczególnie mi pasuje, b. lubię suszone pomidory.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło! :)