Najprostsze ciasto ze śliwkami

Najprostsze jakie może być i chyba najszybsze jakie robiłam. A efekt jest niesamowity! Lekkie, puszyste jak chmurka ciasto z owocami, które najbardziej lubimy (w oryginalnym przepisie są jabłka). Polecam na lato :)


4 jajka
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki oleju
2 łyżki wody
1 łyżka octu
0,5 kg śliwek (wg Liski 4-5 małych jabłek - obranych i pokrojonych w ćwiartki)
łyżka cukru
trochę cynamonu do posypania ciasta

Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st C.
Jajka ubić z cukrem ok. 3 minut. Dodać pozostałe składniki, zaczynając od płynnych, a na końcu mąkę z proszkiem.
Okrągłą formę do ciasta o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wysypać tartą bułką lub mąką.
Wlać ciasto. Poukładać na nim jabłka. Posypać łyżką cukru i cynamonem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 40 minut. Po tym czasie należy sprawdzić drewnianym patyczkiem, czy ciasto się upiekło - jeśli patyczek wbity w ciasto jest suchy - ciasto jest upieczone.
Ostudzić.

Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!

0 komentarze:

Pinterest Blogger Template