Drożdżowe serca z nadzieniem orzechowym
17:16
Przepyszne drożdżówki z mocno orzechowym nadzieniem. Rewelacyjne, puszyste ciasto i dużo orzechów. Świetny przepis z Moich Wypieków z instrukcją, jak zawinąć je w serca. Polecam!
Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
- 160 ml mleka
- 2,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
Składniki na orzechowe nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów włoskich lub pekan
- 100 g brązowego cukru
- 80 g śmietany kremówki
- 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
- pół łyżeczki cynamonu
Po około godzinie ciasto podzielić na 10 równych części (około 65 g), formując z nich kulki.
Każdą część rozwałkować na placuszek.
Na wierzchu posmarować nadzieniem.
Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki.
Następnie naleśnik złożyć na pół.
Ostrym nożem przeciąć go w połowie, pozostawiając nieprzecięte 2 cm od góry.
Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca.
Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże).
Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15-17 minut. Wystudzić.
2 komentarze
Jakie urocze :) Uwielbiam orzechowe wypieki !
OdpowiedzUsuńPiękne: )jutro robię: ):):)
OdpowiedzUsuń