Kruche ciastka mojej Mamy
11:00
Tradycją już jest, że co roku w okresie zbliżających się świąt Mama piecze kruche ciasteczka. Najlepsze ciastka jakie jadłam, chrupiące, maślane i pięknie się listkują. Najprostsze rzeczy smakują najlepiej :) Ciastka można przechowywać przez kilka tygodni w puszce. Polecam!
Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 1 kostka masła (200 g)
- 1 opakowanie śmietany kwaśnej
- 1 jajko do posmarowania
- cukier do posypania
Wszystkie składniki posiekać do połączenia się składników. Zawinąć i wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na noc.
Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać ciastka.
Smarować jajkiem i posypać cukrem.
Piec w 180 stopniach około 15 minut, aż będą ładnie zrumienione.
Smacznego!
0 komentarze