Ciasto z owocami
12:00
Pyszne ciasto z owocami sezonowymi. Proste i szybkie w wykonaniu, a
zarazem dające duże możliwości modyfikacji, zarówno jeśli chodzi o owoce
jak i typ mąki, którą wybierzemy do ciasta. Ciasto nie zawiera ani
cukru, ani mąki pszennej, a przy tym jest puszyste i delikatne. Przepis
ze strony Mama Alergika Gotuje. Polecam!
Składniki
- 4 jajka
- 6 pełnych łyżek ksylitolu
- ew. można dodać 5 kropli stewii w płynie
- 200 g mąki gryczanej (lub kaszy gryczanej niepalonej zmielonej na mąkę) - można też użyć mąki jaglanej
- 7 łyżek oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g borówek amerykańskich (lub innych owoców)
Przygotowanie
- Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
- Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę, dodajemy ekstrakt wanilii, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy, dodajemy olej i sok z cytryny, ponownie mieszamy na jednolitą gładką masę.
- Foremkę smarujemy masłem obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto.
- Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte owoce, można je lekko wcisnąć w ciasto. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika.
- Wyjmujemy rumiane!
Przygotowanie w Thermomixie (TM5)
- Rozgrzewamy piekarnik do 170°C
- Jeśli nie mamy mąki gryczanej – wsypujemy kaszę i mielimy 15 sek/obroty 10 i przekładamy do innego naczynia.
- Jajka i ksylitol miksujemy 30 sek/ obroty 5.
- Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 1 min/ obroty 5.
-
Foremkę smarujemy masłem obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto.
-
Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte owoce, można je lekko wcisnąć w ciasto.
-
Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 40 minut.
-
Sprawdzamy patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika.Wyjmujemy rumiane!
1 komentarze
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń