Ciasto z owocami

12:00

Pyszne ciasto z owocami sezonowymi. Proste i szybkie w wykonaniu, a zarazem dające duże możliwości modyfikacji, zarówno jeśli chodzi o owoce jak i typ mąki, którą wybierzemy do ciasta. Ciasto nie zawiera ani cukru, ani mąki pszennej, a przy tym jest puszyste i delikatne. Przepis ze strony Mama Alergika Gotuje. Polecam!


Składniki

  • 4 jajka
  • 6 pełnych łyżek ksylitolu
  • ew. można dodać 5 kropli stewii w płynie
  • 200 g mąki gryczanej (lub kaszy gryczanej niepalonej zmielonej na mąkę) - można też użyć mąki jaglanej
  • 7 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1 płaska łyżka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 200 g borówek amerykańskich (lub innych owoców)

Przygotowanie

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C.
  2. Jajka miksujemy z cukrem na jasną masę, dodajemy ekstrakt wanilii, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, całość mieszamy, dodajemy olej i sok z cytryny, ponownie mieszamy na jednolitą gładką masę.
  3. Foremkę smarujemy masłem obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto.
  4. Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte owoce, można je lekko wcisnąć w ciasto. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 40 minut. Sprawdzamy patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika.
  5. Wyjmujemy rumiane!

Przygotowanie w Thermomixie (TM5)

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C
  2. Jeśli nie mamy mąki gryczanej – wsypujemy kaszę i mielimy 15 sek/obroty 10 i przekładamy do innego naczynia.
  3. Jajka i ksylitol miksujemy 30 sek/ obroty 5.
  4. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy 1 min/ obroty 5.
  5. Foremkę smarujemy masłem obsypujemy bułką tartą, wlewamy ciasto.
  6. Na wierzchu ciasta układamy wcześniej umyte owoce, można je lekko wcisnąć w ciasto.
  7. Wstawiamy ciasto do piekarnika na około 40 minut.
  8. Sprawdzamy patyczkiem przed wyciągnięciem z piekarnika.
    Wyjmujemy rumiane!

You Might Also Like

1 komentarze