Keks biszkoptowy
20:23Bardzo smaczny, aromatyczny keks z dużą ilością bakalii: jabłek, gruszek, śliwek, moreli i żurawin. Przepis cytuje za Liską, zmniejszyłam jedynie ilość cukru.
Składniki:
- 5 jajek
- 250 g mąki
- 250 g cukru (zmniejszyłam ilość cukru do 200 g)
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka oleju
- 1 łyżka octu
- 400 -500 g bakalii do keksu (użyłam m.in. suszonych jabłek, moreli, śliwek, gruszek i żurawin)
Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel i powoli wlać ocet i olej.
Bakalie wymieszać z mąką.
Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C. Keksówkę (o długości 30 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do kogla mogla dodać bakalie z mąką, wymieszać łyżką i teraz wlać pianę z białek. Delikatnie zamieszać. Przelać do keksówki.
Wstawić do gorącego piekarnika i piec 50-60 minut. Patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone.
Ostudzić w formie i dopiero wówczas kroić na plastry.
Smacznego!
0 komentarze