Keks biszkoptowy

20:23



Bardzo smaczny, aromatyczny keks z dużą ilością bakalii: jabłek, gruszek, śliwek, moreli i żurawin. Przepis cytuje za Liską, zmniejszyłam jedynie ilość cukru. 

Składniki:
  • 5 jajek
  • 250 g mąki
  • 250 g cukru (zmniejszyłam ilość cukru do 200 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka octu
  • 400 -500 g bakalii do keksu (użyłam m.in. suszonych jabłek, moreli, śliwek, gruszek i żurawin)

Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem na kogel mogel i powoli wlać ocet i olej.

Bakalie wymieszać z mąką.

Piekarnik nagrzać do temp. 170 st C. Keksówkę (o długości 30 cm) wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do kogla mogla dodać bakalie z mąką, wymieszać łyżką i teraz wlać pianę z białek. Delikatnie zamieszać. Przelać do keksówki.

Wstawić do gorącego piekarnika i piec 50-60 minut. Patyczkiem sprawdzić, czy ciasto jest upieczone.

Ostudzić w formie i dopiero wówczas kroić na plastry.

Smacznego!

You Might Also Like

0 komentarze