Spiced bubble bread

21:14


Smaczne, z miękkie w środku, z chrupiącą skórką i cukrowo-cynamonową skorupką. Najlepsze na ciepło, ze szklanką mleka. Przepis pochodzi ze strony Dorotus.
 

Składniki na 1 chlebek:
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych
  • 300 ml wody
Na posypkę (proporcje z książki, mi wystarczyła połowa tej posypki):
  • 70 g cukru
  • 1½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Do naczynia przesiać mąkę, dodać masło i rozetrzeć w rękach, aż całość będzie przypominała kruszonkę. Wsypać mleko w proszku, sól, łyżeczkę cukru, drożdże. Stopniowo wlewać letnią wodę i wyrobić ciasto.

Ciasto wyrabiać na lekko oprószonej mąką powierzchni, powinno powstać gładkie i elastyczne. Odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 1 h).

Ciasto wyjąć z naczynia, krótko zagnieść i podzielić na 30 równych części, z których uformować kulki.

W międzyczasie wszystkie składniki na posypkę wymieszać, przygotować formę - tortownicę o średnicy 20 cm. Uformowane kulki obtaczać w posypce i układać w formie. 14 kulek kładziemy na dno, w równych odstępach, a pozostałe tworząc na nich drugi poziom, w ten sposób, jak układa się cegły (czyli w przerwach kulek dolnych kładziemy górne). Przykryć folią i pozostawić do napuszenia na 30 minut, w ciepłym miejscu (ciasto może wyrosnąć do brzegów formy).



Piec około 35 minut w temperaturze 200ºC, po 15 minutach przykrywając folią aluminiową, by się zbyt mocno nie przypiekł. Studzić na kratce, posypać pozostałym cukrem, można podawać ciepły.



You Might Also Like

0 komentarze