Coco au Miel

Świetne, proste ciasteczka kokosowe. Przepis znaleziony na blogu Kwestia Smaku. Miękkie w środku i bardzo kokosowe, choć nie za słodkie. Nie wymagają dużej ilości czasu i pracy, po prostu wymieszać składniki i do piekarnika.


Składniki, 10 ciastek:

• 1 i 1/4 szklanki (310 ml) mleka
• 1 i 1/4 łyżeczki miodu
• 3 szklanki (230 g) wiórków kokosowych
• 1/2 szklanki (125 g) cukru
• 1/2 szklanki (70 g) mąki
• 2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 2 duże jajka, dobrze roztrzepane

Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Wgłębienia w formie do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Zagotować mleko z miodem, odstawić z ognia.
Wymieszać wiórki kokosowe, cukier, mąkę i proszek do pieczenia. Powoli wlać mleko i wymieszać. Dodać roztrzepane jajka i mieszać aż składniki dobrze się połączą.
Masą napełnić papilotki, dbając aby masa za każdym razem była dokładnie wymieszana. Piec na złoty kolor, przez około 25 - 30 minut.


2 komentarze:

  1. I'm not sure what this is but I had to click on to the photo at Tastespotting cause it looks so delicious.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smakowicie wygladaja,pyszny deser po zimowym spacerze.

    OdpowiedzUsuń

Pinterest Blogger Template