Shortbread
10:40Świetne szkockie kruche ciastka. Bardzo proste w wykonaniu, składniki zawsze mamy w domu. Doskonała przekąska do herbaty, najlepsze na zimę. Wykorzystałam przepis znaleziony na Twoje&Moje.
Shortbread
(32 ciastka)
* 200g mąki pszennej
* 70g mąki ziemniaczanej
* 40-90g drobnego cukru lub cukru pudru - ilość w zależności od tego jak słodkie ciastka lubimy (ja użyłam 40g cukru pudru)
* 180g masła z lodówki
* 2 łyżki grubego cukru do posypania
* szczypta soli (przypis cookingmarty)
Do pieczenia: blacha wyłożona papierem do pieczenia
Mąkę i mąkę ziemniaczaną przesiać do miski, dodać cukier, wymieszać.
Masło pokroić na małe kawałki, dodać do mąki i siekać lub wyrabiać końcami palców, aż powstaną małe okruszki. Można zrobić to w malakserze.
Dodać 2-3 łyżki zimnej wody i szybko zagnieść gładkie ciasto. Podzielić na 2 części, każdą rozwałkować na koło o śr. 20 cm i grubości 5 mm.
Przenieść na blachę, powierzchnię nakłuć widelcem, ostrym nożem lekko naciąć dzieląc każdy placek na 16 trójkątów.
Delikatnie spryskać wodą i posypać cukrem.
Piec w temp. 160 stopni przez ok. 15-20 minut, zbytnio nie rumieniąc.
Jeszcze gorące ciasta pokroić wg zaznaczonych wcześniej nacięć.
English version
Terrific, Scottish shortbreads. Very easy to make, the ingredients are always on hand in our kitchens. They’re fabulous with tea, best in winter. I used the recipe from the Twoje&Moje website.
Shortbread
(makes 32)
* 200 g wheat flour
* 70 g potato flour
* 40-90 g fine or powdered sugar – depends on how sweet you want them (I used 40 g of powdered sugar)
* 180 g cold butter (straight out of the refrigerator)
* 2 tbsp coarse sugar for sprinkling
* a pinch of salt (cookingmarta’s addition)
Hardware: a sheet pan lined with baking paper
Throw the wheat and potato flour into a bowl through a sieve, add sugar and mix.
Cut the butter into small pieces, add to the flour and chop it/knead it with your fingers until small crumbs form. You can also use a food processor.
Add 2-3 tbsp of cold water and quickly knead the dough until smooth. Divide it into two portions, and flatten each one with a rolling pin, until it’s ca. 20 cm in diameter and 5 mm thick.
Place the dough on the sheet pan, prick it with a fork and divide it into 16 triangles with a sharp knife (don’t cut all the way through).
Spray it lightly with water and sprinkle with sugar.
Set your oven for 160 C (320 F) and bake for 15-20 minutes. Don’t overdo it. Cut while still hot in places marked earlier with your knife.
2 komentarze
moje ulubione angielskie ciasteczka!! :-))
OdpowiedzUsuńNo i czemu się nie chwalisz? :)))
OdpowiedzUsuńPrawda, że pyszne? Kruchutkie, maślane... mmmm...
Twoje są bardzo apetyczne :)