Ciasto czekoladowe

12:14

Ciasto czekoladowe, bardzo intensywne i głębokie w smaku. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest  wilgotne a zarazem lekkie i puszyste, jest zupełnie inne niż klasyczne brownies. Niestety ciasta czekoladowe mają to do siebie, że szybko znikają dlatego nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć w przekroju ;) Polecam na jesień i nadchodzące długie wieczory. Przepis wyszperany na blogu Agnieszki.


keksówka 24x11cm
  • 1 i 1/2 szkl mąki
  • 1/2 szkl ciemnego kakao bez cukru
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 115g miękkiego masła
  • 3/4 szkl cukru ( w oryginale 1 szkl, moim zdaniem 3/4 w zupełności wystarcza)
  • 3 jajka
  • 50g roztopionej gorzkiej czekolady kulinarnej 70%, przestudzonej
  • 1 szkl maślanki (lub jogurtu naturalnego wymieszanego z odrobiną mleka)
  • 1/2 szkl ciemnych czekoladowych pastylek (chocolate chips)
Polewa:
  • 1/2 szkl słodkiej śmietanki 21%
  • 1 łyżka jasnego syropu kukurydzianego
  • 100g gorzkiej czekolady kulinarnej 70%

Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Przesiewamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masło ubijamy na puch z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo, za każdym razem dobrze ubijając jajka. Teraz czas na wmiksowanie czekolady. Dodajemy na zmianę mieszankę mąki z kakao i maślankę miksując tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pastylki czekoladowe i równomiernie rozprowadzamy je w cieście.

Nakładamy ciasto do wysmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką foremki. Pieczemy przez ok. 55-60min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.

Polewa:
Zagotowujemy śmietankę z syropem kukurydzianym. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia. Smarujemy polewą zimne ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.

You Might Also Like

9 komentarze

  1. O rany ciasto czekoladowe to jest to co lubię najbardziej...

    OdpowiedzUsuń
  2. takie zdjęcie, że aż ma się ochotę oderwac kawałeczek z wierzchu!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubie ciasta czekalodowe, a Twoje wyglada przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspanile zdjecie!
    A ciasto pewnie jeszcze lepsze:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, jak cudnie wygląda ! Świetna fotka:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj tak, to definitywnie wada ciast czekoladowych :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ta foremka to naprawde taka mala ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  8. Chrupka77: ja użyłam właśnie takiej foremki, moim zdaniem jest w sam raz.

    OdpowiedzUsuń