Ciasto czekoladowe
12:14
Ciasto czekoladowe, bardzo intensywne i głębokie w smaku. Efekt przerósł moje oczekiwania. Ciasto jest wilgotne a zarazem lekkie i puszyste, jest zupełnie inne niż klasyczne brownies. Niestety ciasta czekoladowe mają to do siebie, że szybko znikają dlatego nawet nie zdążyłam zrobić zdjęć w przekroju ;) Polecam na jesień i nadchodzące długie wieczory. Przepis wyszperany na blogu Agnieszki.
keksówka 24x11cm
- 1 i 1/2 szkl mąki
- 1/2 szkl ciemnego kakao bez cukru
- 1/2 łyżeczki sody
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 115g miękkiego masła
- 3/4 szkl cukru ( w oryginale 1 szkl, moim zdaniem 3/4 w zupełności wystarcza)
- 3 jajka
- 50g roztopionej gorzkiej czekolady kulinarnej 70%, przestudzonej
- 1 szkl maślanki (lub jogurtu naturalnego wymieszanego z odrobiną mleka)
- 1/2 szkl ciemnych czekoladowych pastylek (chocolate chips)
Polewa:
- 1/2 szkl słodkiej śmietanki 21%
- 1 łyżka jasnego syropu kukurydzianego
- 100g gorzkiej czekolady kulinarnej 70%
Nagrzewamy piekarnik do 180ºC. Przesiewamy razem mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Masło ubijamy na puch z cukrem, następnie dodajemy pojedynczo, za każdym razem dobrze ubijając jajka. Teraz czas na wmiksowanie czekolady. Dodajemy na zmianę mieszankę mąki z kakao i maślankę miksując tylko do połączenia się składników. Na koniec wsypujemy pastylki czekoladowe i równomiernie rozprowadzamy je w cieście.
Nakładamy ciasto do wysmarowanej masłem i lekko oprószonej mąką foremki. Pieczemy przez ok. 55-60min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest upieczone.
Polewa:
Zagotowujemy śmietankę z syropem kukurydzianym. Zdejmujemy z ognia, dodajemy połamaną na drobne kawałki czekoladę i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia i zgęstnienia. Smarujemy polewą zimne ciasto i zostawiamy do zastygnięcia.
9 komentarze
O rany ciasto czekoladowe to jest to co lubię najbardziej...
OdpowiedzUsuńtakie zdjęcie, że aż ma się ochotę oderwac kawałeczek z wierzchu!
OdpowiedzUsuńWspaniałe!
OdpowiedzUsuńbardzo lubie ciasta czekalodowe, a Twoje wyglada przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWspanile zdjecie!
OdpowiedzUsuńA ciasto pewnie jeszcze lepsze:))
Wow, jak cudnie wygląda ! Świetna fotka:)
OdpowiedzUsuńOj tak, to definitywnie wada ciast czekoladowych :)
OdpowiedzUsuńTa foremka to naprawde taka mala ma byc?
OdpowiedzUsuńChrupka77: ja użyłam właśnie takiej foremki, moim zdaniem jest w sam raz.
OdpowiedzUsuń