Chałka pachnąca wanilią
18:40
Wspaniała, prawdziwa chałka. Nie jest to lekka i watowata chałka, a raczej wiejska chała. Pięknie rośnie, a ciasto dobrze się wyrabia. Z przepisu wychodzą dwie spore chałki. Jest naprawdę pyszna, została tak szybko zjedzona, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęć w przekroju. Przepis z forum Cincin.
Składniki:
Zaczyn:
- 5 łyżek mleka
- 5 łyżek mąki
- 5 łyżeczek cukru
- 50g drożdży
- 150 ml mleka
- 2 jaja
- 50g masła
- 5 łyżek cukru
- 600g mąki
- cukier waniliowy
- jajo do posmarowania wierzchu chałki
Do zaczynu dodać jaja, mleko, rozpuszczone i wystudzone masło,cukier i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować w wałeczek a następnie wałeczki spleść w warkocz.
Pozostawić do wyrośnięcia, posmarować wierzch jajkiem, piec w 220 stopniach przez około 20 minut.
3 komentarze
Przepiekna! Narobilas mi strasznej ochoty na te chalke. Na pewno ja upieke w przyszly weekend :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko.
Chałki nigdy przenigdy nie odmówię:) I koniecznie musi być z kruszonką, tak jak Twoja:)
OdpowiedzUsuńz dużą ilością kruszonki.. najpyszniejsza
OdpowiedzUsuń