Chałka pachnąca wanilią

Wspaniała, prawdziwa chałka. Nie jest to lekka i watowata chałka, a raczej wiejska chała. Pięknie rośnie, a ciasto dobrze się wyrabia. Z przepisu wychodzą dwie spore chałki. Jest naprawdę pyszna, została tak szybko zjedzona, że nie zdążyłam zrobić jej zdjęć w przekroju. Przepis z forum Cincin.


Składniki:

Zaczyn:
  • 5 łyżek mleka
  • 5 łyżek mąki 
  • 5 łyżeczek cukru 
  • 50g drożdży  
  • 150 ml mleka 
  • 2 jaja
  • 50g masła 
  • 5 łyżek cukru 
  • 600g mąki
  • cukier waniliowy 
  • jajo do posmarowania wierzchu chałki 
Składniki zaczynu wymieszać ze są dokładnie i pozostawić na 15 minut.

Do zaczynu dodać jaja, mleko, rozpuszczone i wystudzone masło,cukier i cukier waniliowy i dokładnie wymieszać. Następnie dodać mąkę i dokładnie wyrobić ciasto.

Pozostawić do wyrośnięcia, gdy podwoi objętość, podzielić na 3 części, każdą rozwałkować w wałeczek a następnie wałeczki spleść w warkocz.

Pozostawić do wyrośnięcia, posmarować wierzch jajkiem, piec w 220 stopniach przez około 20 minut.


3 komentarze:

  1. Przepiekna! Narobilas mi strasznej ochoty na te chalke. Na pewno ja upieke w przyszly weekend :))

    Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń
  2. Chałki nigdy przenigdy nie odmówię:) I koniecznie musi być z kruszonką, tak jak Twoja:)

    OdpowiedzUsuń
  3. z dużą ilością kruszonki.. najpyszniejsza

    OdpowiedzUsuń

Pinterest Blogger Template