Polski chleb

19:08

Niesamowicie pyszny chleb! Mój pierwszy, na świeżo wyhodowanym zakwasie. Ma bardzo chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a z ciastem świetnie się pracuje. Pięknie wyrasta, a zapach który roznosi się przy pieczeniu jest nie do opisania :) Przepis ze strony Moje wypieki. Polecam!





Składniki:

  • 200 g zakwasu żytniego
  • 550 g mąki białej pszennej chlebowej
  • 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
  • 1 łyżeczka słodu (w UK ekstrakt słodowy do kupienia w 'Holland and Barrett')
  • 1 płaska łyżka soli
  • 300 g letniej wody
  • opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • opcjonalnie: 2 łyżki kminku

Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
 
Nastepnie ukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośniecia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dlużej jeśli chleb jest na samym zakwasie). 

Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W polowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.
Studzić na kratce.

Smacznego :)


You Might Also Like

2 komentarze

  1. doskonale. akurat miałem do Ciebie pisać z pytaniem o jakiś przepis na chleb, bo mnie naszło. ;)

    OdpowiedzUsuń