Polski chleb
19:08Niesamowicie pyszny chleb! Mój pierwszy, na świeżo wyhodowanym zakwasie. Ma bardzo chrupiącą skórkę i mięciutki środek. Jest bardzo prosty w wykonaniu, a z ciastem świetnie się pracuje. Pięknie wyrasta, a zapach który roznosi się przy pieczeniu jest nie do opisania :) Przepis ze strony Moje wypieki. Polecam!
Składniki:
- 200 g zakwasu żytniego
- 550 g mąki białej pszennej chlebowej
- 50 g mąki pszennej razowej lub otrąb owsianych
- 1 łyżeczka słodu (w UK ekstrakt słodowy do kupienia w 'Holland and Barrett')
- 1 płaska łyżka soli
- 300 g letniej wody
- opcjonalnie: 1/4 - 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- opcjonalnie: 2 łyżki kminku
Wszystkie składniki wymieszać w dużej misce, a potem zagnieść sprężyste, gładkie ciasto. Zostawić w szczelnie zakrytej misce na 2 -2 1/2 godziny i złożyć w tym czasie 2 - 3 razy.
Nastepnie ukształtować owalny bochenek. Umieścić go w koszu i zostawić do wyrośniecia na 1-1 1/2 godziny (krótko, gdy dodaliście drożdży, dlużej jeśli chleb jest na samym zakwasie).
Szybko naciąć. Piec z parą w piecu nagrzanym do 260ºC przez 10 minut, potem obniżyć temperaturę do 230ºC i piec jeszcze 20-25 minut. W polowie pieczenia bochenek obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły.
Studzić na kratce.
Smacznego :)
2 komentarze
piękny!
OdpowiedzUsuńdoskonale. akurat miałem do Ciebie pisać z pytaniem o jakiś przepis na chleb, bo mnie naszło. ;)
OdpowiedzUsuń