Bułki cynamonowe

11:44

Wspaniałe drożdżowe ciasto cynamonowe do odrywania. Pięknie wyrasta, a w czasie pieczenia w całym domu unosi się cudowny aromat cynamonu i gałki muszkatołowej. Połowa została zjedzona jeszcze na ciepło ze szklanką mleka :) Ciasto jest puszyste i miękkie w środku, z pyszną cukrowo-cynamonowa skórką. Przepis znaleziony na blogu Liski.


Ciasto:
  • 2 i 3/4 szklanki mąki pszennej plus 2 łyżki (używałam szklanki 250 ml)
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2,5 łyżeczki drożdży suszonych instant
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 50 g masła
  • 1/3 szkl mleka
  • 1/4 szklanki wody
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Warstwa cynamonowa:
  • 1 szklanka cukru (użyłam połowy, cookingmarta)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 50 g masła, stopionego i ostudzonego do temp. pokojowej

W dużej misce wymieszać 2 szklanki mąki, cukier, drożdże i sól. Odstawić.
Jajka ubić trzepaczką, odstawić.
W małym rondelku, roztopić masło, dodać mleko. Zdjąć z ognia, dodać wanilię i wodę. Lekko przestudzić.
Mleko wlać do suchych składników i wymieszać łyżką. Dodać jajka i dokładnie połączyć z masą.
Dodać resztę mąki. zagnieść ciasto - będzie lekko klejące.
Ciasto przełożyć do lekko naoliwionej miski i odstawic do wyrastania na ok. 30-60 minut. Wyraźnie zwiększy swoją objętość.
Po tym czasie lekko je nacisnąć, przełożyć na blat, w razie potrzeby podsypując 2 łyżkami mąki. Rozwałkować na prostokąt o długości keksówki, w której będziemy piec bułeczki (ja użyłam 30 cm, L)
i szerokości ok. 50 cm.
Posmarować masłem, posypać cukrem z cynamonem.
Pokroić ciasto na 6 płatów.
Delikatnie układać jeden płat na drugim, następnie pokroić je na 6-8 równych części (zachęcam do zobaczenia tego na zdjęciach Joy). I każdą z części ułożyć w keksówce układając je ciasno obok siebie.
Przykryć ściereczką i odstawic do wyrastania (Joy proponuje 30-45 min, u mnie rosły 1,5 h).
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
Wstawić keksówkę, piec ok. 30-35 minut (piekłam 50 min, L).
Podawać lekko przestudzone, ze szklanką mleka.
Smacznego!

You Might Also Like

4 komentarze

  1. Nie dziwię się, że połowa od razu zniknęła:D Muszą smakować cudownie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda wspaniale !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham smak cynamonu w bułeczkach ;) twoje są bardzo apetyczne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie. a i zapach musiał być obłędny:)

    OdpowiedzUsuń