Mus czekoladowy
12:47
Miała być stefanka, ale jakoś tak wyszło, że mamy mus ;) Składniki na mus mamy zawsze w domu, czekolada, jajka, masło, nic prostszego. Czas przygotowania? Nie więcej niż kwadrans, chwila w lodówce i pyszny deser mamy gotowy :) Przepis znaleziony w Fabryce Przepisów. Mus wzbogaciłam nalewką kawowo-pomarańczową mojej Mamy.
Składniki:
- 115g ciemnej czekolady, ok. 70% kakao
- 75g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka rumu, brandy lub mocnej kawy
- 2 łyżki cukru pudru
- ¾ szklanki śmietany kremówki
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Do rozpuszczonej czekolady dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Delikatnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy 2 żółtka, rum lub kawę i ponownie dokładnie mieszamy. Na tym etapie czekolada powinna być chłodniejsza.
Do białek wsypujemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy czekoladę z pianą z białek. Należy zrobić to delikatnie, aby masa była jak najlepiej napowietrzona i puszysta. Mus rozkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki. Po ok. 20 minutach mus powinien być schłodzony.
Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, wanilią i kwaśną śmietaną. Ubijamy do momentu, aż śmietana będzie lekko sztywna, ale ciągle delikatna. Dekorujemy mus czekoladowy bitą śmietaną. Smacznego!
3 komentarze
wspaniałości ♥
OdpowiedzUsuńczekoladowe pyszności :-)
OdpowiedzUsuńładne zdjęcia ;]
OdpowiedzUsuńpyszny deserek. klasyka w najlepszej, prostej formie ;]