Mus czekoladowy

12:47

Miała być stefanka, ale jakoś tak wyszło, że mamy mus ;) Składniki na mus mamy zawsze w domu, czekolada, jajka, masło, nic prostszego. Czas przygotowania? Nie więcej  niż kwadrans, chwila w lodówce i pyszny deser mamy gotowy :) Przepis znaleziony w Fabryce Przepisów. Mus wzbogaciłam nalewką kawowo-pomarańczową mojej Mamy. 


Składniki:
  • 115g ciemnej czekolady, ok. 70% kakao
  • 75g masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka rumu, brandy lub mocnej kawy
  • 2 łyżki cukru pudru
Do dekoracji
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.

Do rozpuszczonej czekolady dodajemy zimne masło pokrojone na mniejsze kawałki. Delikatnie mieszamy, aż masło się rozpuści. Dodajemy 2 żółtka, rum lub kawę i ponownie dokładnie mieszamy. Na tym etapie czekolada powinna być chłodniejsza.

Do białek wsypujemy cukier puder i ubijamy na sztywną pianę, po czym łączymy czekoladę z pianą z białek. Należy zrobić to delikatnie, aby masa była jak najlepiej napowietrzona i puszysta. Mus rozkładamy do pucharków i odstawiamy do lodówki. Po ok. 20 minutach mus powinien być schłodzony.

Ubijamy śmietanę kremówkę z cukrem pudrem, wanilią i kwaśną śmietaną. Ubijamy do momentu, aż śmietana będzie lekko sztywna, ale ciągle delikatna. Dekorujemy mus czekoladowy bitą śmietaną. Smacznego!


You Might Also Like

3 komentarze