Sernik czekoladowy
17:00
Aksamitny sernik czekoladowy, idealnie kremowy i delikatny. Chrupiący spód z herbatników świetnie komponuje się z jedwabistą konsystencją masy serowej. I chociaż sernik jest naprawdę smaczny, to nie do końca przypadł mi do gustu. Chyba jednak wolę serniki bez dodatków, tradycyjne. Mimo to, znalazł amatorów i bardzo szybko zniknął.
Przygotowanie sernika nie jest trudne, ani czasochłonne. Polecam upiec sernik dzień wcześniej. Przepis znaleziony na blogu Na Miotle.
Masa serowa:
- 1 kg sera (gotowego, mielonego na sernik)
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 4 jajka
- 100 ml śmietany 30% (słodkiej)
- 2 łyżki kakao
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
- 1 łyżka skórki otartej z mandarynki (na najdrobniejszych oczkach)
- 250 g czekoladowych herbatników (typu petitki)
- 100 g masła
- 1 łyżka przyprawy korzennej
Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło i przyprawę. Miksujemy do chwili gdy składniki się połączą. Do tortownicy (moja miała 24 cm średnicy) wsypujemy masę herbatnikową, rozkładamy równomiernie i ubijamy formując z masy wysoki brzeg. Ja formuję brzeg i spód z pomocą szklanki jest wtedy równy i dobrze ubity.
Czekoladę rozpuszczamy na parze. Ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy śmietanę, cukier, kakao, jajka i wanilię, miksujemy na średnich obrotach. Gdy masa będzie jednolita dodajemy czekoladę i skórkę z mandarynki.
Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Sernik dobrze przygotować na dzień przed podaniem wtedy ładnie stężeje i dobrze się go kroi.
3 komentarze
Ależ cudownie czekoladowy. Poczęstuję się, dobrze?
OdpowiedzUsuńWygląda tak kremowo, że aż chce się sięgnąć po kawałek;)
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie, lubię serniki na spodzie z herbatników!!
OdpowiedzUsuń