Sernik czekoladowy

17:00

Aksamitny sernik czekoladowy, idealnie kremowy i delikatny. Chrupiący spód z herbatników świetnie komponuje się z jedwabistą konsystencją masy serowej. I chociaż sernik jest naprawdę smaczny, to nie do końca przypadł mi do gustu. Chyba jednak wolę serniki bez dodatków, tradycyjne. Mimo to, znalazł amatorów i bardzo szybko zniknął. 
Przygotowanie sernika nie jest trudne, ani czasochłonne. Polecam upiec sernik dzień wcześniej. Przepis znaleziony na blogu Na Miotle.


Masa serowa:
  • 1 kg sera  (gotowego, mielonego na sernik)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 4 jajka
  • 100 ml śmietany 30% (słodkiej)
  • 2 łyżki kakao
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • 1 tabliczka mlecznej czekolady
  • 1 łyżka skórki otartej z mandarynki (na najdrobniejszych oczkach)
Spód:
  • 250 g czekoladowych herbatników (typu petitki)
  • 100 g masła
  • 1 łyżka przyprawy korzennej

Herbatniki mielimy w malakserze, dodajemy masło i przyprawę. Miksujemy do chwili gdy składniki się połączą. Do tortownicy (moja miała 24 cm średnicy) wsypujemy masę herbatnikową, rozkładamy równomiernie i ubijamy formując z masy wysoki brzeg. Ja formuję brzeg i spód z pomocą szklanki jest wtedy równy i dobrze ubity.

Czekoladę rozpuszczamy na parze. Ser przekładamy do misy miksera. Dodajemy śmietanę, cukier, kakao, jajka i wanilię, miksujemy na średnich obrotach. Gdy masa będzie jednolita dodajemy czekoladę i skórkę z mandarynki.

Masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy wierzch i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez godzinę. Sernik dobrze przygotować na dzień przed podaniem wtedy ładnie stężeje i dobrze się go kroi.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Ależ cudownie czekoladowy. Poczęstuję się, dobrze?

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda tak kremowo, że aż chce się sięgnąć po kawałek;)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie, lubię serniki na spodzie z herbatników!!

    OdpowiedzUsuń