Kokosowe pyszotki
17:59
Dla amatorów kokosowych pyszności ;) Ciasto jest bardzo smaczne i mocno kokosowe, a w czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach. Nie jest zbyt pracochłonne, przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. Połączenie chrupiącego herbatnikowego spodu i miękkiego, nieco ciągnącego kokosowego wierzchu jest fenomenalne. Przepis pochodzi z książki Czekolada, autorstwa Jacqueline Bellefontaine.
Składniki:
- 225g herbatników
- 85g masła
- 175g mleka skondensowanego
- 1 roztrzepane jajko
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 5 łyżeczek cukru
- 6 łyżek mąki
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 125g wiórków kokosowych
- 50 g gorzkiej czekolady
Wsypać herbatniki do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem albo zmiksować w blenderze. W rondlu roztopić masło, dosypać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy i dobrze docisnąć.
W misce utrzeć na gładką masę mleko, jajka, cukier i esencję waniliową. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe.
Wyłożyć masę na spód z herbatników i wygładzić.
Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 30 minut albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista.
Zostawić w formie na 5 minut do ostygnięcia, następnie pokroić na kawałki. Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia.
Roztopić czekoladę i polać nią wierzch ciasta.
Smacznego!
1 komentarze
Opis brzmi zachęcająco:) Wypróbuję!
OdpowiedzUsuń