Kokosowe pyszotki

17:59

Dla amatorów kokosowych pyszności ;) Ciasto jest bardzo smaczne i mocno kokosowe, a w czasie pieczenia unosi się niesamowity zapach. Nie jest zbyt pracochłonne, przygotowanie zajmuje dosłownie kwadrans. Połączenie chrupiącego herbatnikowego spodu i miękkiego, nieco ciągnącego kokosowego wierzchu jest fenomenalne. Przepis pochodzi z książki Czekolada, autorstwa Jacqueline Bellefontaine.



Składniki:
  • 225g herbatników
  • 85g masła
  • 175g mleka skondensowanego
  • 1 roztrzepane jajko
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 łyżeczek cukru
  • 6 łyżek mąki
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125g wiórków kokosowych 
  • 50 g gorzkiej czekolady 
Wyłożyć formę do pieczenia o boku 20 cm papierem.

Wsypać herbatniki do plastikowej torebki i rozgnieść wałkiem albo zmiksować w blenderze. W rondlu roztopić masło, dosypać pokruszone herbatniki i dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy i dobrze docisnąć.

W misce utrzeć na gładką masę mleko, jajka, cukier i esencję waniliową. Dosypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wiórki kokosowe. 

Wyłożyć masę na spód z herbatników i wygładzić.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 stopni przez 30 minut albo do chwili, gdy masa kokosowa stwardnieje i stanie się złocista. 

Zostawić w formie na 5 minut do ostygnięcia, następnie pokroić na kawałki. Pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. 

Roztopić czekoladę i polać nią wierzch ciasta. 

Smacznego!

You Might Also Like

1 komentarze