Brownie z kaszy jaglanej

16:57

Pyszne mokre, ciężkie i do tego mocno czekoladowe brownie. W przepisie nie ma mąki, jest natomiast kasza jaglana, która okazała się świetnie pasować. Najprostsze jakie może być, przygotowanie zabiera tyle ile ugotowanie kaszy, nie więcej niż kwadrans. Polecam! Przepis z Moich Wypieków.



 Składniki na brownie:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
  • szczypta soli
  • 3 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (ja nie dałam, przyp. cookingmarta)
  • 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1/2 szklanki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • pół szklanki orzechów


Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić.

Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników.

Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.

Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.

Podawać pokrojone na kwadraty.


You Might Also Like

2 komentarze

  1. Zdrowa słodycz, którą muszę wypróbować, bo nigdy nie robiłam ciasta na kaszy jaglanej.

    OdpowiedzUsuń
  2. Szkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju, wierzch się tak pięknie prezentuje ;) w końcu upiekę bo na każdym z blogów, gdzie się przewinęło, wyglądało zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń