Brownie z kaszy jaglanej
16:57Pyszne mokre, ciężkie i do tego mocno czekoladowe brownie. W przepisie nie ma mąki, jest natomiast kasza jaglana, która okazała się świetnie pasować. Najprostsze jakie może być, przygotowanie zabiera tyle ile ugotowanie kaszy, nie więcej niż kwadrans. Polecam! Przepis z Moich Wypieków.
Składniki na brownie:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka wrzącej wody (do ugotowania kaszy)
- szczypta soli
- 3 jajka
- 50 ml oleju
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% (ja nie dałam, przyp. cookingmarta)
- 3/4 - 1 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1/2 szklanki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- pół szklanki orzechów
Do garnuszka z wrzącą wodą wsypać kaszę, dodać sól. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć moc palnika i gotować, na małym ogniu, przez około 15 minut, do miękkości lub do momentu, gdy cała woda odparuje. Przestudzić.
Wszystkie pozostałe składniki na brownie przełożyć do naczynia, dodać ugotowaną kaszę i zmiksować blenderem (można również malakserem) do połączenia się składników.
Płaską formę do brownies o wymiarach 16 x 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, na wierzch ułożyć orzechy.
Piec w temperaturze 180ºC przez 40 - 45 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Podawać pokrojone na kwadraty.
2 komentarze
Zdrowa słodycz, którą muszę wypróbować, bo nigdy nie robiłam ciasta na kaszy jaglanej.
OdpowiedzUsuńSzkoda, że nie ma zdjęcia w przekroju, wierzch się tak pięknie prezentuje ;) w końcu upiekę bo na każdym z blogów, gdzie się przewinęło, wyglądało zachęcająco :D
OdpowiedzUsuń