Tartaletki orzechowo-daktylowe z kremem czekoladowym

09:32

Takiego przepisu jeszcze na blogu nie było, tarty na spodzie z mielonych migdałów i daktyli, do tego pyszny krem z awokado i czekolady. Tarta nie wymaga pieczenia, przygotowanie zabiera kwadrans, a efekt jest rewelacyjny. Z przepisu wychodzą cztery tartaletki. Polecam, nie tylko dla wegan :)


Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
  • 1/3 szklanki daktyli
  • 2 awokado
  • 1 tablicza gorzkiej czekolady 
  • 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)

Daktyle namoczyć we wrzątku, tak aby zmiękły. Zmiksować na gładką masę i połączyć z migdałami. Wylepić masą foremki. Wstawić do lodówki lub podpiec przez kwadrans w 180 stopniach jeśli wolimy bardziej chrupiący spód. 

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Awokado zmiksować na głądką masę i połączyć z czekoladą. Ewentualnie dosłodzić do smaku. 

Foremki wypełnić kremem. 

Smacznego!

You Might Also Like

2 komentarze

  1. Na pewno pyszne. I chyba nie są jakoś bardzo słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Spód z mocno wyczuwalnymi orzechami, a krem jest nie jest bardzo słodki, gorzka czekolada pasuje idealnie.

      Usuń