Tartaletki orzechowo-daktylowe z kremem czekoladowym
09:32
Takiego przepisu jeszcze na blogu nie było, tarty na spodzie z mielonych migdałów i daktyli, do tego pyszny krem z awokado i czekolady. Tarta nie wymaga pieczenia, przygotowanie zabiera kwadrans, a efekt jest rewelacyjny. Z przepisu wychodzą cztery tartaletki. Polecam, nie tylko dla wegan :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki zmielonych migdałów
- 1/3 szklanki daktyli
- 2 awokado
- 1 tablicza gorzkiej czekolady
- 1 łyżka cukru pudru (opcjonalnie)
Daktyle namoczyć we wrzątku, tak aby zmiękły. Zmiksować na gładką masę i połączyć z migdałami. Wylepić masą foremki. Wstawić do lodówki lub podpiec przez kwadrans w 180 stopniach jeśli wolimy bardziej chrupiący spód.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Awokado zmiksować na głądką masę i połączyć z czekoladą. Ewentualnie dosłodzić do smaku.
Foremki wypełnić kremem.
Smacznego!
2 komentarze
Na pewno pyszne. I chyba nie są jakoś bardzo słodkie?
OdpowiedzUsuńSpód z mocno wyczuwalnymi orzechami, a krem jest nie jest bardzo słodki, gorzka czekolada pasuje idealnie.
Usuń