Sernik z wiśniami
17:54
Przepyszny sernik z wiśniami. Lekki i niezbyt słodki, doskonale komponuje się z wiśniami, które dodają mu świeżości. Jest wilgotny i miękki, wprost rozpływa się w ustach. Przepis znaleziony w gazetce Ciasta na stół. Przepisy czytelników (marzec-kwiecień 2010).
Spód:
Ser zemleć (lub kupić już zmielony), a następnie zmiksować z żółtkami i z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać powoli śmietanę i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Na koniec dodawać wiśnie (można wcześniej obtoczyć w cukrze). Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
Spód:
- 25 dag herbatników
- 15 dag masła
- 2 czekolady (mleczne lub gorzkie)
- kilogram twarogu
- 5 jajek
- 200 ml słodkiej śmietanki
- szklanka cukru
- 2 budynie waniliowe
- 40 dag wiśni bez pestek (świeże, mrożone lub z kompotu)
Ser zemleć (lub kupić już zmielony), a następnie zmiksować z żółtkami i z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać powoli śmietanę i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Na koniec dodawać wiśnie (można wcześniej obtoczyć w cukrze). Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
3 komentarze
Wygląda przepięknie z tymi wisienkami:)
OdpowiedzUsuńMarty mają fazę na serniki z wiśniami, u mnie też taki gościł! :) Jak zawsze bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńUpiekłam ten sernik,oczywiście był hitem na imprezie .Pięknie wygląda i tak samo pysznie smakuje.Wpadłaś na sposób żeby na herbatniki włożyć gorącą czekoladę ja dałam gorzką i sernik przez to robi się bardzo wykwintny:)
OdpowiedzUsuń