Sernik z wiśniami

17:54

Przepyszny sernik z wiśniami. Lekki i niezbyt słodki, doskonale komponuje się z wiśniami, które dodają mu świeżości. Jest wilgotny i miękki, wprost rozpływa się w ustach. Przepis znaleziony w gazetce Ciasta na stół. Przepisy czytelników (marzec-kwiecień 2010).


 Spód:
  • 25 dag herbatników
  • 15 dag masła
  • 2 czekolady (mleczne lub gorzkie)
Masa:
  • kilogram twarogu
  • 5 jajek
  • 200 ml słodkiej śmietanki
  • szklanka cukru
  • 2 budynie waniliowe
  • 40 dag wiśni bez pestek (świeże, mrożone lub z kompotu)
Herbatniki bardzo drobno pokruszyć, a następnie dokładnie wymieszać z miękkim masłem i zagnieść. Gotową masą wylepić dno formy. Roztopić czekoladę w kąpieli wodnej i polać nią herbatniki.

Ser zemleć (lub kupić już zmielony), a następnie zmiksować z żółtkami i z cukrem. Nie przerywając miksowania dodawać powoli śmietanę i proszek budyniowy. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy. Na koniec dodawać wiśnie (można wcześniej obtoczyć w cukrze). Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.

You Might Also Like

3 komentarze

  1. Wygląda przepięknie z tymi wisienkami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Marty mają fazę na serniki z wiśniami, u mnie też taki gościł! :) Jak zawsze bardzo podobają mi się Twoje zdjęcia. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Upiekłam ten sernik,oczywiście był hitem na imprezie .Pięknie wygląda i tak samo pysznie smakuje.Wpadłaś na sposób żeby na herbatniki włożyć gorącą czekoladę ja dałam gorzką i sernik przez to robi się bardzo wykwintny:)

    OdpowiedzUsuń