Wieniec orzechowy
17:00
Kiedy niedawno dostałam torbę pełną orzechów spędziłam dobrą godzinę szukając odpowiedniego przepisu na ciasto. Nie mogłam dostać lepszego prezentu :) Przeglądając książki i ulubione blogi natknęłam się na ten przepis. Wspaniałe, puszyste drożdżowe ciasto i miodowo-orzechowy środek. Ciasto jest elastyczne, pięknie wyrasta i jest go naprawdę dużo. Przepis podaję za Dorotus z moimi małymi modyfikacjami. Moja tegoroczna propozycja na Orzechowy Tydzień.
- 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
- szklanki letniego mleka
- 120 g masła, miękkiego bądź roztopionego
- 1/3 szklanki cukru z wanilią (można dodać 1-2 łyżki więcej)
- 8 g cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią)
- 2 jajka
- 1 żółtko
- pół łyżeczki soli
- 25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
- 200 g podpieczonych orzechów pekan, posiekanych (zastąpiłam włoskimi)
- 1/2 szklanki syropu klonowego (zastąpiłam miodem)
- 5 łyżek cukru (pominęłam)
- 3 łyżeczki cynamonu
Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na duży placek, wielkości dużej blachy 'piekarnikowej' (będącej na wyposażeniu piekarnika). Ciasto posmarować syropem klonowym, posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną; można również włożyć do formy (wybór należy do Was). Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem delikatnie przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłe ozdobić lukrem.
Lukier rumowy:
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki rumu
11 komentarze
Ależ kusząco wygląda! Po składnikach i wyglądzie wiem, że to coś dla mnie - podbiłaś moje serce tym przepisem:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Świetny sposób na wykorzystanie orzechów :)
OdpowiedzUsuńPieknie się prezentuje ten wieniec!:) Musi być smaczny:)
OdpowiedzUsuńJa już w tym tygodniu piekłam drugi wieniec ;) wszystkim bardzo smakuje!
OdpowiedzUsuńMmm, nadzienie zapowiada się smakowicie!
OdpowiedzUsuńJestem orzechomaniakiem, więc kto wie, może spróbuję?
wygląda strasznie kusząco!
OdpowiedzUsuńwygląda niebiańsko.
OdpowiedzUsuńoch...
Ile orzechów w środku! Ślicznie to wygląda. Bardzo po domowemu i bardzo słodko :)
OdpowiedzUsuńJeśli po świątecznym Orzechowcu zostaną mi jeszcze orzechy, to wrócę po ten przepis. Fantastyczne ciacho, pięknie się prezentuje.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Wieniec nie tylko wygląda pięknie, ale jest przepyszny.
OdpowiedzUsuńPo upieczeniu człowiek się cieszy ,że taka wielka buła i starczy na długo, jakże się myliłam-znika migiem.PYCHA:)
Świetny sposób na "przemycenie" intensywnych smaków w cieście drożdżowym, które uwielbiam. Wygląda pięknie. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń