Wieniec orzechowy

17:00

Kiedy niedawno dostałam torbę pełną orzechów spędziłam dobrą godzinę szukając odpowiedniego przepisu na ciasto. Nie mogłam dostać lepszego prezentu :) Przeglądając książki i ulubione blogi natknęłam się na ten przepis. Wspaniałe, puszyste drożdżowe ciasto i miodowo-orzechowy środek. Ciasto jest elastyczne, pięknie wyrasta i jest go naprawdę dużo. Przepis podaję za Dorotus z moimi małymi modyfikacjami. Moja tegoroczna propozycja na Orzechowy Tydzień


Składniki:
  • 4,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
  • szklanki letniego mleka
  • 120 g masła, miękkiego bądź roztopionego
  • 1/3 szklanki cukru z wanilią (można dodać 1-2 łyżki więcej)
  • 8 g cukru wanilinowego (lub pominąć, jeśli używacie cukru z wanilią)
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • pół łyżeczki soli
  • 25 g drożdży świeżych lub 12 g drożdży suchych
Nadzienie orzechowo - klonowe:
  • 200 g podpieczonych orzechów pekan, posiekanych (zastąpiłam włoskimi)
  • 1/2 szklanki syropu klonowego (zastąpiłam miodem)
  • 5 łyżek cukru (pominęłam)
  • 3 łyżeczki cynamonu
Drożdże suche wymieszać z mąką, ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn. Jajka roztrzepać z mlekiem, cukrem i cukrem wanilinowym. Do miski wsypać mąkę, zrobić dołek, wlać mleko z jajkami, dodać masło, sól, wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić przykryte do podwojenia objętości w ciepłe miejsce (na 1 godzinę).

Po tym czasie ciasto wyjąć, krótko wyrobić, rozwałkować na duży placek, wielkości dużej blachy 'piekarnikowej' (będącej na wyposażeniu piekarnika). Ciasto posmarować syropem klonowym, posypać cukrem, cynamonem i orzechami. Zwinąć na kształt rolady. Ostrym nożem przeciąć roladę wzdłuż, zostawiając jeden z końców nieprzecięty. Spleść ciasto ze sobą. Końcówki zlepić razem na kształt wieńca i ułożyć na blaszce uprzednio wysmarowanej tłuszczem i posypanej kaszą manną; można również włożyć do formy (wybór należy do Was). Odstawić przykryte, w ciepłe miejsce, do napuszenia, na około 30 minut.

Piec w temperaturze 190ºC przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika chwilę odczekać, potem delikatnie przełożyć na kratkę. Jeszcze ciepłe ozdobić lukrem.

Lukier rumowy:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki rumu
Cukier rozetrzeć drewnianą pałką z rumem, jeśli będzie zbyt gęsty, dolać rumu.




You Might Also Like

11 komentarze

  1. Ależ kusząco wygląda! Po składnikach i wyglądzie wiem, że to coś dla mnie - podbiłaś moje serce tym przepisem:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na wykorzystanie orzechów :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pieknie się prezentuje ten wieniec!:) Musi być smaczny:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja już w tym tygodniu piekłam drugi wieniec ;) wszystkim bardzo smakuje!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm, nadzienie zapowiada się smakowicie!
    Jestem orzechomaniakiem, więc kto wie, może spróbuję?

    OdpowiedzUsuń
  6. Ile orzechów w środku! Ślicznie to wygląda. Bardzo po domowemu i bardzo słodko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli po świątecznym Orzechowcu zostaną mi jeszcze orzechy, to wrócę po ten przepis. Fantastyczne ciacho, pięknie się prezentuje.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Wieniec nie tylko wygląda pięknie, ale jest przepyszny.
    Po upieczeniu człowiek się cieszy ,że taka wielka buła i starczy na długo, jakże się myliłam-znika migiem.PYCHA:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny sposób na "przemycenie" intensywnych smaków w cieście drożdżowym, które uwielbiam. Wygląda pięknie. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń