Kokosanki

13:39

Zdecydowanie najlepsze kokosanki jakie jadłam! Chrupiąca skórka i miękki, lekko ciągnący środek, pyszne :) Większość zjedliśmy, kiedy były jeszcze ciepłe, ale  na drugi dzień też dobrze smakują. Przepis z niezawodnych Moich Wypieków.




Składniki na 14 dużych kokosanek:
  • 2 jajka
  • 140 g cukru pudru
  • 200 g wiórek kokosowych
Białka ubić na sztywno, na koniec ubijania dodać cukier, żółtka i dalej ubijać. Wsypać wiórki kokosowe i wymieszać. Na natłuszczoną blachę wykładać łyżką masę kokosową (można też np. lepić z niej kule, ja wykładałam gałkownicą do lodów).

Piec około 15 minut (zależy od wielkości kokosanek - ja piekłam kilka minut dłużej) w temperaturze 170ºC. Po ostudzeniu zdejmować z blachy.

Smacznego :)

You Might Also Like

6 komentarze

  1. i ja lubię 5takie z twardą skorupką i ciągnącym środkiem :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. śliczna fotografia.
    i urocza kokosanka. te ciasteczka są niebywale delikatne.

    OdpowiedzUsuń
  3. robiłam z tego samego przepisu. z tego co pamiętam były pyszne;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Też je robiłam - pyszne są.

    OdpowiedzUsuń