Tarta z truskawkami

13:25

Lekka, pyszna tarta z truskawkami. Krem z mascarpone i śmietany jest wspaniały, idealnie kremowy i doskonale pasuje do truskawek. Tarta świetnie smakuje na zimno, szczególnie w upalne dni. Wszystkim smakuje i pięknie się prezentuje na stole. Przepis znaleziony na blogu Usagi.


Składniki na kruche ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajko
Składniki na wypełnienie:
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki
  • 80 g cukru pudru
  • aromat śmietankowy
  • 0,5 kg truskawek
  • 100 ml słodkiego wina
Mąkę i cukier połączyć z masłem i dokładnie rozetrzeć palcami. Dodać jajko i ugniatać do połączenia składników. Rozwałkować na cienki placek wielkości formy do tarty (można podsypać mąką podczas wałkowania), ciastem wyłożyć formę do tarty i wstawić do lodówki.
Truskawki opłukać, oczyścić z szypułek i pociąć na ćwiartki. Oprószyć trzema łyżkami cukru pudru, zalać winem i wymieszać. Odstawić na pół godziny, żeby puściły sok.
Piekarnik rozgrzać do 180°C, wstawić formę z ciastem i piec około 20 minut, aż ciasto zacznie brązowieć. Wyjąć i odstawić do przestudzenia.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Serek mascarpone rozetrzeć z resztą cukru pudru i aromatem śmietankowym. Dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać mikserem.
Masę kremową wyłożyć na ostudzony spód z kruchego ciasta. Na wierzch wyłożyć łyżką truskawki nieco odsączając syrop. Przechowywać w lodówce.
Smacznego!


You Might Also Like

9 komentarze