Gerbeaud
17:00
Gerbeaud jest prawdopodobnie najbardziej znanym węgierskim ciastem. Pochodzi z legendarnej Cafe Gerbeaud, znajdującej się w samym sercu Budapesztu. Gerbeaud tradycyjnie pieczony jest na uroczystości i specjalne okazje. Składa się z cienkich warstw ciasta drożdżowego, przełożonych orzechami włoskimi i dżemem morelowym. Przepis znaleziony w Kulinarnym atlasie Gazety sprzed kilku lat.
Składniki na ciasto:
- 45 dag mąki
- 4 dag drożdży
- 1 szklanka śmietany
- 2 żółtka
- 25 dag masła
- 1 łyżeczka cukru
- odrobina soli
- 3 szklanki dżemu morelowego (ja zastąpiłam pomarańczowym)
- 30 dag mielonych orzechów włoskich
- 30 dag cukru (zmniejszyłam o połowę)
- 1 szklanka wody
- 30 dag cukru (zmniejszyłam o połowę)
- 2 łyżki kakao (dałam 3 łyżki)
Mąkę rozetrzeć z masłem. Śmietanę, żółtka, cukier i drożdże wymieszać razem. Masę wlać do mąki i wyrobić dobrze ciasto. Podzielić na trzy części.
Orzechy wymieszać z cukrem.
Pierwszą część ciasta rozwałkować i przełożyć do formy (u mnie okrągła 26 cm). Posmarować połową dżemu i posypać połową orzechów z cukrem. Przykryć drugą częścią ciasta i posmarować resztą dżemu i orzechów. Przykryć ostatnią częścią ciasta i odstawić na 2 godziny w chłodne miejsce.
Piec w 180 stopniach około 30-40 minut.
W czasie kiedy ciasto stygnie przygotować polewę. Z wody i cukru przygotować gęsty syrop - zagotować i odparować. Kiedy syrop lekko przestygnie dodać kakao i wymieszać. Następnie polewę podgrzać i polać nią ciasto. Odstawić do ostygnięcia w chłodne miejsce.
Smacznego!
5 komentarze
Imponujące:) I na pewno przepyszne. Aż zgłodniałam:)
OdpowiedzUsuńszukałam przepisu na to ciasto, ale nie znałam jego nazwy! wielkie dzięki! :))
OdpowiedzUsuńpierwszy raz się z nim spotykam.
OdpowiedzUsuńale wygląda naprawdę kusząco. godny skosztowania ;]
mmm...
http://www.karmel-itka.blogspot.com
http://www.slodkakarmel-itka.blogspot.com
Czy ten torcik jest bardzo pracochłonny? Wyglada obłędnie!
OdpowiedzUsuńmiloscnapatelni: Wbrew pozorom nie jest bardzo pracochłonny, nie wymaga wcześniejszego pieczenia placków. Nadzienie też proste, posiekać orzechy i wymieszać z cukrem :)
OdpowiedzUsuń