Rogaliki drożdżowe, zatapiane
18:25
Kruche na zewnątrz, miękkie w środku - takie są właśnie zatapiane rogaliki. Zaintrygował mnie przepis, w którym ciasto na czas wyrastania wkłada się do miski z zimną wodą. Długo się nie zastanawiałam. Ciasto szybko się wyrabia, jest elastyczne i dobrze się z nim pracuje. Część rogalików zrobiłam z czekoladą, pozostałe z konfiturą z róży. Następnym razem, posypie rogaliki cukrem przed pieczeniem. Przepis znaleziony na stronie Fantazji Kulinarnych. Polecam!
składniki:
- 500g mąki pszennej
- 50g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka cukru
- 250g bardzo miękkiego masła
- 2 jajka
- 1 szklanka kwaśnej śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
- na nadzienie: dżem, konfitura lub kawałki czekolady lub po prostu cukier w kostkach
Mąkę przesiać do dużej miski. W środku zrobić zagłębienie, w które wkruszyć drożdże, posypać je cukrem i wlać część śmietany mieszając drożdże widelcem. Przykryć miskę z przygotowanym rozczynem ścierką i odstawić na kwadrans w miejsce bez przeciągu.
Po tym czasie wlać resztę śmietany do kopczyka z mąki, wbić jajka, dodać masło i wszystko dokładnie zagnieść. Owinąć ściereczką lnianą i włożyć do miski z zimną wodą na około godzinę, aż ciasto wypłynie.
Wyjąć ciasto, odwinąć z ścierki (lekko może się kleić) i wyłożyć na stolnicę obficie obsypaną mąką i znowu zagnieść.
Ciasto podzielić na kilka porcji, rozwałkować w okrąg i kroić na trójkąty (jak pizzę). Na każdy trójkąt nałożyć nadzienie i zwijać rogaliki zaczynając od szerszego końca trójkąta.
Piec przez około 20-25 minut (do zarumienienia) w temperaturze 180'C. Przed włożeniem do piekarnika można je posmarować żółtkiem rozbełtanym z odrobiną mleka.
Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!
1 komentarze
tak dawno nie jadłam rogalików...
OdpowiedzUsuńchyba porwę jednego xd