Bułeczki z owocami

12:52

Lubię sobotnie poranki, kiedy wszyscy jeszcze śpią, a ja przygotowuję weekendowe menu. Jest cicho, spokojnie, siedzę w fotelu, popijam herbatę i przeglądam internet, książki kucharskie i gazety. Czasem któryś z kotów przychodzi asystować. Potem wizyta na bazarku i można brać się do pracy :) Wczoraj znalazłam na  White Plate przepis na bułeczki z owocami. Długo się nie zastanawiałam :) Bułeczki są pyszne, ciasto puszyste i można dodać owoce, które się lubi albo akurat ma w domu. Ja zrobiłam ze śliwkami i morelami. Polecam! 


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 120 ml płynu (wody, mleka lub pół na pół)
  • 30 g miękkiego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 30 g cukru
  • 1 jajko

Z drożdży, łyżeczki cukru i łyżki wody zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.
Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać rozczyn i zagnieść ciasto - będzie luźne i lśniące.
Można to zrobić mikserem.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrastania na 30-45 minut (czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia).

Teraz przygotować:
  • 30 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki cukru

Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
Cynamon wymieszać z cukrem.

Z ciasta formować okrągłe bułeczki. Każdą z nich delikatnie posmarować masłem, obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi 4-5 cm odstępy.
Na każdej bułeczce zrobić wgłębienie i ułożyć w nim dowolne owoce: przepołowione śliwki, winogrona, jagody.

Odstawić do ponownego wyrastania na ok 20-30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
Wstawić bułeczki. Piec 15-30 minut - czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek.

Ostudzić na blasze.
Najlepsze jeszcze ciepłe.

Smacznego!





You Might Also Like

1 komentarze

  1. Och, dla takich bułeczek wstałabym z łóżka bardzo, bardzo wcześnie... Muszą smakować wspaniale. :)

    OdpowiedzUsuń