Bułeczki z owocami
12:52
Lubię sobotnie poranki, kiedy wszyscy jeszcze śpią, a ja przygotowuję weekendowe menu. Jest cicho, spokojnie, siedzę w fotelu, popijam herbatę i przeglądam internet, książki kucharskie i gazety. Czasem któryś z kotów przychodzi asystować. Potem wizyta na bazarku i można brać się do pracy :) Wczoraj znalazłam na White Plate przepis na bułeczki z owocami. Długo się nie zastanawiałam :) Bułeczki są pyszne, ciasto puszyste i można dodać owoce, które się lubi albo akurat ma w domu. Ja zrobiłam ze śliwkami i morelami. Polecam!
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 120 ml płynu (wody, mleka lub pół na pół)
- 30 g miękkiego masła
- 1/4 łyżeczki soli
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 30 g cukru
- 1 jajko
Z drożdży, łyżeczki cukru i łyżki wody zrobić rozczyn i odstawić na 15 minut.
Mąkę wymieszać z pozostałymi składnikami, dodać rozczyn i zagnieść ciasto - będzie luźne i lśniące.
Można to zrobić mikserem.
Ciasto przełożyć do miski i odstawić do wyrastania na 30-45 minut (czas rośnięcia zależy od temperatury otoczenia).
Teraz przygotować:
- 30 g masła
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżki cukru
Masło rozpuścić w garnuszku i ostudzić.
Cynamon wymieszać z cukrem.
Z ciasta formować okrągłe bułeczki. Każdą z nich delikatnie posmarować masłem, obtoczyć w cukrze i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi 4-5 cm odstępy.
Na każdej bułeczce zrobić wgłębienie i ułożyć w nim dowolne owoce: przepołowione śliwki, winogrona, jagody.
Odstawić do ponownego wyrastania na ok 20-30 min. W tym czasie nagrzać piekarnik do 180 st C.
Wstawić bułeczki. Piec 15-30 minut - czas pieczenia zależy od wielkości bułeczek.
Ostudzić na blasze.
Najlepsze jeszcze ciepłe.
Smacznego!
1 komentarze
Och, dla takich bułeczek wstałabym z łóżka bardzo, bardzo wcześnie... Muszą smakować wspaniale. :)
OdpowiedzUsuń