Rustykalna tarta ze śliwkami

11:04

Sezon śliwkowy w pełni, więc aby wykorzystać go jak najlepiej dziś szybka i pyszna tarta. Robiłam ją już nie raz, najczęściej z jabłkami. Prosta, przyrządza się ją dość niechlujnie, za to efekt jest niesamowity! Jest idealnie krucha i mimo, że owoce puszczają sok, ciasto nie jest mokre. Przepis z forum cin cin. Polecam :)

Ciasto:
1 1/4 szklanki maki
2 łyżki cukru
szczypta soli
1/2 kostki zimnego masła (100 g), pokrojonego na kawałki
3 lyzki lodowatej wody

Nadzienie:
pół kilograma śliwek
6 łyżek cukru
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1 lyzka maki
2 lyzki rozpuszczonego masla

1 jajko, lekko ubite do posmarowania
4 lyzki dzemu morelowego

Ciasto: Make wymieszac z cukrem i sola, dodac maslo i posiekac, az maslo zamieni sie w grudki (swietny do tego jest malakser). Dodac 2 lyzki wody, wymieszac az ciasto zacznie formowac sie w calosc. Jezeli ciasto ciagle jest suche, dodawac stopniowo pozostala lyzke wody. Ciasto zebrac razem, uformowac kule, splaszczyc, zawinac w folie plastikowa i schlodzic w lodowce przez conajmniej godzine.

Nadzienie: 4 lyzki cukru wymieszac z cynamonem, posypac śliwki i wymieszac. Pozostale 2 lyzki cukru wymieszac z lyzka maki w malej miseczce.

Schlodzone ciasto rozwalkowac w kszalcie krazka o srednicy 32cm. Przeniesc na duza plaska blache. Posypac ciasto (zostawiajac czysty 5cm margines) mieszanka cukru i maki. Ukladac śliwki (ciagle zostawiajac wolny 5cm margines), plasterek przy plasterku w kolko, polac roztopionym maslem. Zawinac brzeg ciasta na śliwki, robiac zakladki (im ciasto nierowniejsze tym ladniejsze, caly urok tej tarty lezy wlasnie w tym, ze nie jest perfekcyjnie ladna). Posmarowac brzeg rozbitym jajkiem, posypac grubym cukrem krysztalem i piec w temperaturze 200C przez okolo 40-45 minut, az śliwki beda miekkie i ciasto zlotawe. Dzem morelowy zagrzac w rondelku i posmarowac nim jeszcze gorace śliwki. Zostawic tarte na blasze az wystygnie, delikatnie przeniesc na duzy talerz. 




You Might Also Like

4 komentarze

  1. Śliczna! Bardzo lubię te rustykalne tarty!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada przesmacznie :) Ja robilam do tej pory z rabarbarem i jezynami, teraz chetnie skusilabym sie na taka ze sliwkami wlasnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow - wygląda obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepiękna!!!! :-) Cudownie zachwycająca! :-) Och ach i w ogóle :-)

    OdpowiedzUsuń