Ciasto ze śliwkami z kruszonką
13:54
Pyszne maślane ciasto ze śliwkami, do tego z kruszonką. Już dawno nie jadłam tak dobrego ciasta z owocami. Ma tendencję do szybkiego znikania, więc chyba nie tylko ja tak uważam ;) Śliwki można z powodzeniem zamienić na inne owoce lub dać mieszankę tych, które lubimy. Przepis znalazłam na stronie Ugotuj.to.
Składniki ciasta:
- 175 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 3 jajka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 łyżki śmietany
- 500 g śliwek
Kruszonka:
- 125 g mąki
- 75 g masła
- 75 g cukru
Do formy: masło, mąka
Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój owoce na ćwiartki.
Utrzyj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Dodaj esencję waniliową, śmietanę, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce.
Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę, sól i cukier. Dodaj masło pokrojone w kawałki i rozetrzyj między palcami, by powstały okruchy. Posyp kruszonką śliwki.
Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.
Smacznego!
1 komentarze
uwielbiam takie domowe, Babcine ciacha z kruszonką i owocami! mniam ;]
OdpowiedzUsuń