Ciasto ze śliwkami z kruszonką

13:54

Pyszne maślane ciasto ze śliwkami, do tego z kruszonką. Już dawno nie jadłam tak dobrego ciasta z owocami. Ma tendencję do szybkiego znikania, więc chyba nie tylko ja tak uważam ;) Śliwki można z powodzeniem zamienić na inne owoce lub dać mieszankę tych, które lubimy. Przepis znalazłam na stronie Ugotuj.to.


Składniki ciasta:
  • 175 g miękkiego masła
  • 2/3 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 500 g śliwek
Kruszonka: 
  • 125 g mąki
  • 75 g masła
  • 75 g cukru 

Do formy: masło, mąka

Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Formę do pieczenia wysmaruj masłem i oprósz mąką. Śliwki umyj, osusz, usuń pestki i pokrój owoce na ćwiartki.

Utrzyj cukier z masłem na puszystą masę. Dodaj jajka, po jednym na raz, cały czas ucierając. Dodaj esencję waniliową, śmietanę, mąkę przesianą z solą i proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj. Przelej ciasto do formy, na wierzchu ułóż owoce.

Zrób kruszonkę: do miski przesiej mąkę, sól i cukier. Dodaj masło pokrojone w kawałki i rozetrzyj między palcami, by powstały okruchy. Posyp kruszonką śliwki.

Włóż ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz 45 minut, aż patyczek wbity w ciasto wyjdzie suchy.

Smacznego!

You Might Also Like

1 komentarze

  1. uwielbiam takie domowe, Babcine ciacha z kruszonką i owocami! mniam ;]

    OdpowiedzUsuń