Ciastka czekoladowo-orzechowe (bez cukru, bez glutenu)

12:10

Rewelacyjne mocno czekoladowe ciastka z orzechami. Ciężkie, wilgotne w środku, pełne orzechów, w sam raz dla czekoholików, przy czym nie zawierają mąki pszennej, ani cukru. Przepis z książki The Joy of Gluten-Free, Sugar-Free Baking, Petera Reinharta. Bardzo polecam!



Składniki (na 24 ciastka):
  • 230 g mąki z pekanów (ja użyłam mąki kasztanowej)
  • 110 g mąki migdałowej
  • 1 szkl ksylitolu
  • 3/4 szkl kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 szkl orzechów (dowolnych, jakie lubicie)
  • 3 jajka
  • 50 gr stopionego masła 

Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Przygotuj także dwa arkusze papieru do pieczenia.

W misce połącz mąkę migdałową i z pekanów, ksylitol, kakao, proszek do pieczenia i sól i wymieszaj dokładnie. Dodaj orzechy. 

W drugiej misce wymieszaj dobrze jajka i roztopione masło. 

Połącz suche składniki z mokrymi i mieszaj do uzyskania jednolitej masy (ja musiałam dodać kilka łyżek zimnej wody, żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję).

Formuj ciastka, na jedną porcję wystarczy jedna łyżka ciasta. 

Ciastka piecz przez 15 minut, aż popękają. 

Smacznego!


You Might Also Like

4 komentarze