Piegusek
18:20
Kolejny przepis na ciasto z makiem. Tym razem klasyka gatunku - piegusek. Pieguska nikomu przedstawiać nie trzeba, choć ten ma nieco zmieniony skład (bez cukru i bez glutenu), to smakuje tak samo świetnie jak tradycyjna wersja. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką jaglaną, a cukier ksylitolem i stewią. Przepis ze strony Kotlet.tv. Bardzo polecam :)
Składniki
- 4 jajka
- 90-95 g kaszy jaglanej suchej (można dać gotową mąkę jaglaną)
- 50 g suchego maku
- 6 łyżek ksylitolu
- 5 kropel stewii fluid
- 25-30 ml oleju
- 1/2 łyżeczki sody
Nastawić piekarnik na 180°C.
Suchą kaszę prażę na suchej patelni, a potem mielę w młynku na mąkę. Im bardziej miałka tym lepiej.
Białka oddzielam od żółtek i białka ubijam.
Do ubitych białek dodaję żółtka, ksylitol, stewię, olej, suchy mak, sodę, mąkę jaglaną i mieszam delikatnie.
Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30 minut.
Smacznego.
5 komentarze
czym można zastąpić ksylitol i stewie? ;)
OdpowiedzUsuńzamiast stewii i ksylitolu można dać 6 łyżek cukru :)
UsuńŚwietnie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńA miód lub syrop z agawy? :)
OdpowiedzUsuńpewnie tez można dodać, tylko niestety nie wiem w jakich proporcjach.
Usuń