Piegusek

18:20

Kolejny przepis na ciasto z makiem. Tym razem klasyka gatunku - piegusek. Pieguska nikomu przedstawiać nie trzeba, choć ten ma nieco zmieniony skład (bez cukru i bez glutenu), to smakuje tak samo świetnie jak tradycyjna wersja. Mąkę pszenną zastąpiłam mąką jaglaną, a cukier ksylitolem i stewią. Przepis ze strony Kotlet.tv. Bardzo polecam :)
 



Składniki

  • 4 jajka
  • 90-95 g kaszy jaglanej suchej (można dać gotową mąkę jaglaną)
  • 50 g suchego maku
  • 6 łyżek ksylitolu
  • 5 kropel stewii fluid
  • 25-30 ml oleju
  • 1/2 łyżeczki sody

Nastawić piekarnik na 180°C.

Suchą kaszę prażę na suchej patelni, a potem mielę w młynku na mąkę. Im bardziej miałka tym lepiej.

Białka oddzielam od żółtek i białka ubijam.

Do ubitych białek dodaję żółtka, ksylitol, stewię, olej, suchy mak, sodę, mąkę jaglaną i mieszam delikatnie.

Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę ok. 30 minut.

Smacznego.

You Might Also Like

5 komentarze

  1. czym można zastąpić ksylitol i stewie? ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zamiast stewii i ksylitolu można dać 6 łyżek cukru :)

      Usuń
  2. A miód lub syrop z agawy? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewnie tez można dodać, tylko niestety nie wiem w jakich proporcjach.

      Usuń